Thursday, July 29, 2021
HomeOsa newsZemljotres iz Grčke mogao se osetiti i u Nišu, seizmolog : Ulazimo...

Zemljotres iz Grčke mogao se osetiti i u Nišu, seizmolog : Ulazimo u period jakih potresa

Zemljotres od 6,2 stepena koji je danas pogodio Grčku verovatno se osetio i na jugu Srbije, kaže  Slavica Radovanović, seizmolog. Ona kaže da Grčku ne bi trebalo da pogodi još jači naknadni zemljotres, ali upozorava da ovo nije poslednji jak na našem podneblju, već da smo tek ušli u period kada ćemo svedočiti jakim zemljotresima.  

Jak zemljotres Grčku je pogodio oko 11.15 sati, a epicentar potresa bio je 121 kilometar jugozapadno od Soluna, kod grada Larise. Jačina potresa bila je prema prvim merenjima EMSC-a 6,2 stepena po Rihteru. Potres se najviše osetio u Solunu.

Dva korisnika su na Tviteru EMSC-a ostavila komentare da se potres osetio u Prištini i Podgorici.

Naša sagovornica kaže da s obzirom na jačinu zemljotresa i udaljenost epicentra to uopšte nije nemoguće, pa čak precizira i da se moglo tresti i na višim spratovima u Nišu.

– Posle svih onih zemljotresa na turskoj obali koji su bili u decembru, pa Albanija, znači da smo ušli u period kada ćemo sigurno svedočiti jakim zemljotresima. Ovaj sigurno nije poslednji na ovim prostorima. U Grčkoj je ovaj verovatno maksimalni i teško da će biti jačih, nakndanih udara.

Podseća da se Petrinja tresla gotovo mesec dana, a kada je polako počela da opada seizmička aktivnost u njih, zemljotresi su počeli na drugim prostorima, pa se jutros tresla Glina.

– To sad samo svedoči da će se polako i drugi prostori buditi jedan po jedan, svi pripadamo nekom geotektonskom prostoru, tako da ne može na jednom kraju da bude seizmička aktivnost a na drugom baš ništa. Ima delova u tom prostoru koji se spremaju, a u kojima dugo nije bilo jakih zemljotresa, a to je slučaj i kod nas – rekla je seizmolog Slavica Radovanović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular