Tuesday, November 24, 2020
Home Arhiva Zbog izolacije raste rizik od nasilja u porodici

Zbog izolacije raste rizik od nasilja u porodici

Tokom izolcije zbog virusa korona porodični nasilnici se osile, pa često na ženama i deci iskaljuju bes što ne mogu u kafanu ili kladionicu, a žrtve teško dolaze do onih koji im mogu pomoći i zaštititi ih.

O tome svedoče iskustva širom sveta, od Kine do Austrije. Tako se u Beču, kako navodi austrijski javni servis ORF, otkako su uvedene mere zabrane kretanja, broj žena koje traže smeštaj u sigurne kuće povećan za čak 50 odsto.

Pitanje je da li žrtve, koje su osuđene da sa nasilnicim provode 24 sata dnevno, uopšte imaju priliku da dođu do telefona i prijave nasilje. Drugo, mere zabrane ili ograničenja kretanja su na snazi relativno kratko vreme, a iskustva iz sveta pokazuju da je nasilje sve učestalije, što duže traje izolacija.

Podvlači da izolacija pruža nasilnicima priliku za razne vrste nasilja, ne samo batine, vređanje i ponižavaje, nego i ekonomsko nasilje i potpunu kontrolu komunikacije žrtve sa osobama na koje bi se one mogle osloniti.

Doba korone je, upozoravaju stručnjaci, rizično i zato što žrtve imaju utisak da su zarobljene u kući i prepuštene nasilniku, ili da su, usled borbe sa epidemijom, njihove patnje gurnute u stranu.

Aktivistkinje podržavaju mere za borbu protiv širenja virusa, ali strahuju da će izolacija omogućiti nasilnicima da pojačano vrše nasilje, a žrtvama onemogućiti da kontaktiraju organizacije i institucije koje im pružaju podršku i pomoć.

Da je pojačano porodično nasilje poprimilo razmjere pandemije, upozorava i  Marselin Naudi, predsjednica  međunarodnog GREVIO Komiteta za praćenje provođenja Istanbulske konvencije.

Ona poručuje da u borbi protiv virusa COVID-a 19 treba misliti i na “žene i decu za koje je dom mesto straha, a ne mesto sigurnosti”.

– Mere za očuvanje bezbednosti od virusa od ključne su važnosti, ali ograničavanje kretanja daje počiniocima nasilja dodatnu moć i kontrolu. Sigurne kuće za žrtve nasilja u porodici u nekim regijama su prestale sa prijemom novih korisnica, jer osoblje ne može da se nosi sa rizicima od infekcije – ističe Naudi.

Ona upozorava da će ekonomske posledice pandemije, kao što je gubitak posla i prihoda, naročito pogoditi žene žrtve nasilja i smanjiti mogućnosti da se one otrgnu od zlostavljača i započnu novi život bez nasilja.

U doba vanrednih mera zbog sprečavanja širenja virusa korona dodatno su ugrožena i deca koju roditelji zlostavljaju ili zanemaruju, jer je mnogima od njih škola jedino utočište, a škole su zatvorene.  Podsećamo, statistke pokazuju da većina dece koja su žrtve seksualnog zlostavljanja, pomoć prvo potraže od svojih nastavnika, nakon čega škole prijavljuju slučaj policiji. Preko škola centri za socijalni rad najčešće saznaju i da je neko dete pothranjeno ili vaspitno zanemareno.

 

- Advertisment -

Most Popular

Predsedavajući “Svetskog ekonomskog foruma” traži stavljanje čipa u glavu kako bi vlada mogla čitati naše misli

Klaus Schwab želi stvoriti Agendu 2030 koja se prvenstveno temelji na demontiranju trenutnog kapitalističkog sistema u korist veće...

Rusi otkrili zastrašujuće tajne na Severnom polu – NEŠTO SE TAMO KRIJE

Polarna ekspedicija „Sever-2“Dana 23. aprila 1948., vazdušna ekspedicija „Sever-2“, koju je predvodio A. Kuznjecov,...

Dr Nada Kostić: Imam dokaze za ono što se dešava – Ali nije kao što su vam rekli –

Dr Nada Kostić kaže da je ovaj haos sa koronavirusom stvorila ljudska zločinačka ruka i da kreatori treba...

Isplivali detalji predbračnog ugovora Džej Lo i Aleksa Rodrigeza

Početkom 2020. godine svet je iščekivao venčanje Dženifer Lopez (51) i njenog verenika Aleksa Rodrigeza (45). Međutim, pandemija korona virusa pokvarila je planove popularnog...

Recent Comments