Saturday, May 8, 2021
HomeZanimljivostZavirite u prelepu palatu u kojoj je živela princeza Dajana

Zavirite u prelepu palatu u kojoj je živela princeza Dajana

Sa popularnošću serije Kruna (The Crown) koja govori o poslednjim decenijama vladavine britanske kraljevske porodice, raste i zanimanje javnosti vezane za pojedinosti svih aktera čuvene royal familije, pa tako i za Althorp House, palatu koja se nalazi u posedstvu Charlesa Spencera, rođenog brata princeze Diane.

Althorp House može da se pohvali istorijom dugom više od 500 godina, ali i činjenicom da je za sve to vreme ova predivna palata smeštena u oblasti Northamptonšir (na 121 kilometar severozapadno od Londona) bila u vlasništvu jedne porodice – Spencer.

Iako je zvanje konjušara naizgled prilično neugledno, to nije slučaj ukoliko ste glavni konjušar britanske kraljevske porodice, a pogotvo ukoliko ste osmi erl od Spencera, što je bio Dianin otac, te je buduća princeza britanske nacije imala privilegiju da odrasta u jednom ovakvom, nadasve bajkovitom prostoru.Sahranjena je u neposrednoj blizini ovog velelepnog zdanja.

Impozantna palata čiji današnji izgled datira iz 1688. godine, prostire se na površini od 2.226 metara kvadratnih i poseduje 90 soba!

Ova palata klasične lepote građena u Tudor stilu može da se pohvali i nekim od primeraka najfinijeg nameštaja, ali i umetnina i porculana u Evropi.

Jedna od najimpozantnijih prostorija u palati, svakako je biblioteka, ali ne samo zbog svog izgleda, već i zbog činjenice da se u njoj nalazi jedna od najvećih privatnih zbirka knjiga Evrope, preko 110.000 izdanja od kojih su neka starija i od same kuće, a za neka se borilo na prestižnim aukcijama.

Hodnici nisu ništa manje veličanstveni od prostorija koje čine palatu, s obzirom da se duž stepeništa i generalno svih hodnika u kući nalaze brojni portreti u posebno izrađenim, te pozlaćenim okvirima, kao i vredna ulja na platnu italijanskih majstora, prenosi Elle.

Velika soba i Marlborough soba, služe kao glavne prostorije za svečana ručavanja i sastanke, a baš kao i ostale i ove prostorije krase brojna umetnička dela, te prelepi lusteri koji vise sa svodova.

Imanje oko zdanja može da se pohvali velelepnom baštom, bazenom, hektarima netaknute prirode, kao i divljim životnjiskim svetom – susret sa jelenom, lisicama, zečevima i fazanima, redovna je pojava sa kojom turisti mogu da se sretnu – s obzirom da je većinu godine palata otvorena za posete.

Takođe, pored toga što je Althorp House značajna istorijski kao jedno od najlepše očuvanih nasleđa britanske aristokratske porodice, ova lokacija popularna je među posetiocima i zbog porodične grobnice koja se nalazi nedaleko od kuće, a u kojoj je sahranjena princeza Diana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments