Saturday, May 8, 2021
HomeArhivaZašto veze ne treba da budu na društvenim mrežama?

Zašto veze ne treba da budu na društvenim mrežama?

Sigurno da je zabavno fotografisati, objavljivati novosti i deliti segmente svoje ljubavne veze na društvenim mrežama. Ovo može da posluži kao svojevrsni podsetnik veze, i dobar je način da tvoji prijatelji i porodica znaju šta se dešava u tvom životu. Ali, ako život počne da se okreće oko deljenja detalja veze na društvenim mrežama i uzbuđenja koje može da donese, onda je vreme da staneš.

“Ovo je posebno istina ako su društvene mreže donele neku vrstu drame u tvoj život ili ako shvatiš da umesto da uživaš u društvu partnera, zapravo zuriš u telefon. Imajući to na umu, zapamti da je sve što objaviš permanentno”, rekla je Dr. Carla Marie Manly, klinički psiholog. Bez obzira da li na društvenim mrežama deliš nešto pozitivno ili negativno može da ostavi trajni utisak.

Dokumentovanje veze te izvuče iz trenutka u kojem bi trebalo da uživaš. Vreme koje provedeš objavljujući fotografije na društvenim mrežama, oduzima ti vreme koje možeš da provedeš sa partnerom, a veoma često je baš to što nedostaje u vezi – istinski kontakt licem u lice, bez kojeg se možeš početi osećati izolovano od partnera.

Velika je razlika između sedenja jedno nasuprot drugog i razgovora, i sedenja jedno nasuprot drugog dok svako gleda u svoj telefon. Dakle, ako obećaš sebi da nećeš dopustiti da ti telefon odvlači pažnju, uživaćeš puno više u vremenu sa partnerom.

Kada uživaš sa partnerom, umesto da razmišljaš kako da napišeš nešto pametno na društvenm mrežama pored slike, može da pomogne da se poveća osećaj autentičnosti.

“Ako organizuješ specijalni piknik, energija se menja i usmerava se sa uživanja na dokumentovanje našeg uživanja kada društvene mreže uđu u sliku,” kaže dr. Manly.

Ako izbaciš društvene mreže iz jednačine, posebno tokom posebnih trenutaka, veza će biti puno stvarnija i autentičnija.

Ako se manje fokusiraš na društvene mreže, a više na vezu, takođe ćeš se rešiti velikog pritiska – čak i tenzije za koju možda nisi ni znao/la da je tu.

“Za mnoge ljude, društvene mreže su sve manje sredstvo za deljenje uspomena a sve više sredstvo za održavanje koraka sa drugima”.

To je veoma stresno, ali ne mora da vam visi nad glavom. Ako odlučiš da držiš vezu dalje od društvenih mreža, uklonićeš i pritisak da sve bude savršeno.

Biti u vezi znači deliti trenutke sa nekim drugim, ali ipak ništa ne može da uništi poseban trenutak kao društvene mreže.

“Kada odbacimo ponašanje koje se fokusira samo na nas same i orijentišemo se na ponašanje koje se fokusira i na partnera, neurobiološki obrasci se menjaju i povećava se osećaj empatije, saosećajnosti i brige za druge.”

I dok je zaista moguće objavljivati na društvenim mrežama na način da ne utiče na tvoj privatni život, držanje veze dalje od društvenih mreža znači da je privatni život samo tvoj, i da ga ne izlažeš potecijalno negativnim i toksičnim komentarima.

Imajući to na umu, ako razmisliš dobro pre nego što objaviš nešto na društveim mrežama i ako ti je partner prioritet, sigurno ćeš moći da deliš skice iz života na pozitivan način.

Osim privatnosti, zaista je lepo provesti vreme samo sa partnerom znajući da nije važno šta radite ni kako izgledate, jer ako znate da nema kamera i objavljivanja na društvenim mrežama prioritet će ti biti vreme sa partnerom.

“Ako držiš vezu dalje od društveih mreža to ti dozvoljava da uživaš u trenutku i da se ne zamaraš sa sitnicama kako bi sve bilo savršeno za društvene mreže. Moguće je da će ti trebati vremena da se navikneš, ali na kraju ćeš shvatiti da je zaista zabavno”.

Najveća prednost veze koja nije na društvenim mrežama je što nema tog stresnog i dosadnog stalnog osećaja poređenja sa drugima. Stručnjaci se slažu da iako nismo ni svesni, stalno poređenje radi protiv našeg mentalnog zdravlja i zdravlja naše veze.

Nesvesno, dok gledaš šta drugi parovi rade, možeš da poželiš da je i tvoja veza ista, ali je veoma važno da upamtiš da je skoro sve što se objavljuje na društvenim mrežama obrađeno i iscenirano, i da je jedino važno ono što ti i tvoj partner radite i veza koju delite u stvarnom životu.

Bez stalne prisutnosti društvenih mreža imaćeš puno više prilike da se povežeš sa partnerom i da zajedno uživate u stvarima koje vas čine srećnim.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments