Tuesday, June 22, 2021
HomeZdravljePsihologijaZašto je zevanje prelazno?

Zašto je zevanje prelazno?

Jeste li se ikad pitali zašto je zevanje zarazno? Zašto je ponekad dovoljno videti da neko zeva u javnom prevozu ili čak na TV-u, pa da i sami počnemo zevati?

Doktor Rejan Sagir, sa “London College-a”, kaže da naučnici zevanje definišu kao aktivnost koja se sastoji od nenamernog širokog otvaranja usta i maksimalnog širenja čeljusti, nakon čega sledi duboki udah i lagani izdah. Ipak, dodaje dr. Sagir, još uvek nije potpuno jasno zašto zapravo zevamo.

Neki tako misle da se zevanje dešava kad mozgu ponestaje kisonika, ali ta teorija je zvanično odbačena 1987. godine, kad je objavljen niz eksperimenata koji nisu pokazali vezu između nedostatka kiseonika i poriva za zevanjem.

“Danas je najprihvatljivija teorija da zevamo da bismo podigli uzbuđenje. Kad se umaramo, posebno kad gledamo ili/i slušamo neke nezanimljive sadržaje, poput dosadnog predavanja, telo se zevanjem razbuđuje”, kaže dr Sagir.

On dodaje i da su studije dokazale da nam nakon zevanja rastu otkucaji srca, a vrhunac rasta dostignu deset do 15 sekundi nakon što smo zevnuli, pa se naglo razbudimo.

“Zevanje je povezano i s hlađenjem mozga, što je možda razlog i zašto više zevamo kako raste spoljašnja temperatura”, rekao je dr Saghir za “Real Simple” i objasnio da opuštanje mišića lica omogućava gubitak toplote kroz vene, a ulazak hladnog vazduha pomaže u smanjenju temperature mozga.

Zato ćemo, dodaje, najčešće zevati kad je napolju vruće, ali još uvek dovoljno hladno da nam snažni udah vazduha snizi telesnu temperaturu… Prema istraživačima, najvjerovatniji je razlog empatija, a osim ljudi, isto rade i psi i šimpanze.

“Zevanje nije jedino što kopiramo, svakodnevno automatski oponašamo reči i postupke drugih ljudi”, napominje dr Sagir, jer je naš mozak “napravljen” tako da mu je prirodno da kopira.

Isto tako, kaže, skloniji smo da kopiramo zevanje nekoga do koga nam je stalo i s kim smo bliski.

“Ako na primjer član porodice zeva, veća je vjerovatnoća da ćete i vi zevati, nego kad zeva neko koga ne poznajete”, kaže dr Sagir, jer veću empatiju osjećamo za bliske nam ljude.

Ukratko, kaže on, zevanje je dokaz da smo empatični, ali odražava i našu večnu želju da ojačamo veze s bliskim ljudima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments