Tuesday, June 22, 2021
HomeArhivaVODITELJ TIMA KOJI JE VRATIO VREME OPISAO EKSPERIMENT “Uzeli smo jednog čoveka...

VODITELJ TIMA KOJI JE VRATIO VREME OPISAO EKSPERIMENT “Uzeli smo jednog čoveka i stavili ga u crnu kutiju…” Voditelj tima možda je šaljivo opisao svoj eksperiment, ali njihovo postignuće je kolosalno

Prije 10-ak dana svetom je odjeknula vest kako su naučnici uspeli okrenuti tok vremena. Da nije u pitanju medijsko preterivanje i senzacionalizam, slaže se i tim naučnika koji je proveo revolucionarni eksperiment.

Koliko je tačno podvig tima naučnika iz Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju, uz pomoć kolega u Švicarskoj i SAD-u značajan, ne treba zamišljati kako se čovek odjednom pomlađuje, nego je možda bolji opis kako zrnca s peska skaču i na koncu sama od sebe oblikuju kulu od peska.

Naoko jednostavno pitanje, koje se u svakodnevnom životu čini prilično očitim, već dugo muči fizičare, zašto se vreme kreće u samo jednom smeru. Matematički, zakoni fizike trebali bi vrediti u oba smera.

Istraživači su se u obrazlaganju poslužili poređenjem s bilijarskim kuglama. Ako bi gledali snimku razbijanja kugli unazad, svi bi odmah prepoznali da je snimka obrnuta. Matematički, možda bi i bilo moguće da se raspršene kugle po stolu kreću tačno tako da završe u pravilnom trouglu ali u stvarnosti je to nemoguće jer kosmos, od najmanje do najveće čestice, uvijek teži haosu.

Odnosno, stručnim rečnikom, prema drugom zakonu termodinamike entropija se uvek može samo povećavati. Zato, iako statistički postoji šansa da kada okrenete kantu punu peska zrnca padnu tačno tako da naprave kulu, oni će baš uvek pasti na amorfnu hrpicu.

No sada su naučnici uspeli taj jednosmjerni proces okrenuti i vratiti vreme unazad simulacijom na kvatnom kompjutoru. Zabeležili su stanje kubita (kvantnih bitova, umetnih atoma) na početku fizikalnog procesa, potom ih ostavili na miru da se razvijaju, rastu i postaju sve složeniji prema zadanom algoritmu, a potom pokrenuli proces koji ih je uspešno vratio na početak.

Što su tačno napravili, Valerii Vinokour, voditelj istraživanja za je opisao poređenjem s pričom o Čudnovatom slučaju Benjamina Buttona.

Ne samo da je nije ostario, nego je bio mlađi.

“Uzeli smo jednog čoveka i zabeležili trenutak kada smo ga prvi put proučili”, potom smo ga pustili da na miru živi godinu dana. Nakon godine dana, napravili smo jednu manipulaciju i stavili ga u crnu kutiju”, kaže i u šali dodaje: “Ne brinite, to je ugodna crna kutija, ima u njoj sve što mu treba za normalan život”, kaže i nastavlja:

“Nakon godine dana, pustili smo ga napolje i ponovno proučili. Ne samo da nije ostario, nego je bio identičan kao i godinu dana prije nego što je ušao u kutiju”, slikovit je Vinokour. Kao posebno važnu činjenicu ističe kako se ne radi o “simulaciji” u smislu kompjutorskog programa – simulacija čestica izvedena je uz pomoć fizičkog, analognog sistema.

Njihov podvig ne znači kako ćemo se moći pomladiti ili putovati u prošlost jer manipulacija koju su Vinokour i njegov tim izveli bila je moguća samo zato što je bila reč o strogo kontrolisanom, izolovanom sistemu s vrlo malo “pomičnih delova”. U slučaju rada sa samo dva kubita “preokretanje vremena” postignuto sa stopom uspešnosti od 85 posto, a kada su bila uključena tri kubita, došlo je do više pogrešaka, što je rezultiralo stopom uspješnosti od 50 posto.

To ne znači da njihov eksperiment neće imati praktičnu primenu. Osim što je primenio lice fizike i nauke, eksperiment bi mogao imati praktičnu primenu u razvoju kvantnih računara,  jer nudi i praktične aplikacije u razvoju jedne od najuzbudljivijih tehnoloških grana 21. veka.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments