Friday, June 25, 2021
HomeArhivaVeganska dodela Oskara

Veganska dodela Oskara

  1. dodela Oscara 09. februara je zadnja u nizu koja se pridružila veganskom trendu koji je zahvatio Hollywood! Ovogodišnji svečani ručak za nominovane biće u potpunosti veganski, a Guvernerov Bal iza dodele će biti 70% veganski, a 30% vegetarijanski i riblji. Ovaj potez dolazi nakon što su dodele nagrada Zlatni globus, SAG i Critics Choice na svojim ceremonijama služile hranu isključivo na bazi biljaka. Evo što će biti na meniju!

“Akademija je organizacija pripovedača iz celog sveta, i našem globalnom članstvu dugujemo posvećenost u podržavanju planete. U protekloj deceniji, Akademija je bila posvećena smanjenju karbonskog otiska. U zadnjih sedam godina, karbonski otisak ceremonije dodele Oscara je bio 0. Nastavljamo širiti naš plan održivosti s ciljem da postanemo karbon neutralni,” rekli su organizatori u izjavi za medije.

Ovaj potez dolazi nakon što su dodele nagrada koje prethode Oscaru (Zlatni globus, SAG nagrade i Critics Choice) na svojim ceremonijama služile hranu isključivo na bazi biljaka.

Iako se za vreme same dodele nagrada hrana ne poslužuje, Akademija je potvrdila da će sva hrana koja će biti poslužena u predvorju pre ceremonije 09. februara biti isključivo na biljnoj bazi.

Nadalje, na Guvernerovom balu (Governors Ball), službenom after partyju Oscara, meni će biti 70 % veganski, dok će preostalih 30 % činiti vegetarijanska jela temeljena na ribi, prenosi Independent.

Upitan o najtežem delu tranzicije “klasičnog” menija na veganski, izvršni kuhar Garry Larduinat rekao je da im je u početku bilo teško raditi bez mlečnih proizvoda, posebno u pečenju gde su navikli na veliku količina mleka, maslaca i jaja. “Međutim, u današnje vreme postoji toliko puno alternativa!” Zaista, u današnjoj bogatoj ponudi postoji obilje raznih mleka na biljnoj bazi, biljnih masnoća i pa čak i biljna zamena za jaja.

Odluka takođe sledi talent agenciju WME koja će na svojoj zabavi pre dodele nagrada služiti isključivo veganski meni. Ovo ne čudi, jer agencija predstavlja zvezdu filma “Joker” Joaquin Phoenixa, koji je dobio Zlatni globus i koji je favorit za Oscara. Phoenix je poznat po borbi za prava životinja i koji već dugi niz godina upražnjava veganski stil života.

Prema izveštajima medija, Phoenix je bio uključen u kreiranju jelovnika za dodelu Zlatnih globusa. On i njegova verenica Rooney Mara su dugogodišnji vegani i borci za prava životinja.

Još jedan zanimljivost je da Phoenix nosi jedno te isto odelo celu sezonu dodele nagrada (poznate kreatorice Stelle McCartney, koja je takođe vegan).

U svom govoru na ceremoniji Zlatnih globusa, Phoenix je zahvalio organizatorima, jer su prepoznali da stočarstvo utiče na klimatske promene. Nakon što je primio SAG nagradu uputio se u klaonicu u Los Angelesu gde se pridružio ostalim aktivistima kako bi zajedno bdeli za svinje koje čekaju svoju sudbinu. Phoenix i Mara vrlo često dođu pružiti utehu i vodu nesrećnim životinjama i njihovim mladunčadima, koje čeka okrutna smrt za “užitak” naših jezika, uprkos obilju biljne hrane.

“Imamo moralnu obavezu pričati o životinjama koje su žrtvovane za hranu i otkriti šta je to zapravo. Ljudi trebaju znati istinu i imamo obavezu to uraditi. Ja znam šta je istina, jer sam vidio svojim očima i imam obavezu to otkriti. I zato moram biti ovde,” rekao je glumac na protestu ispred klaonice u Los Angelesu.

Evo i menija za poznate uzvanike, među kojima se nalazi puno vegetarijanaca i vegana, nabrojimo samo neke; Joaquin Phoenix, Rooney Mara, James Cameron, Arnold Schwarzenegger, Zac Efron, Natalie Portman, Forest Whitaker, Benedict Cumberbatch, Jessica Chastain, Woody Harrelson, Liam Hemsworth, Jared Leto, Peter Dinklage…

-Tostirani avokado s hrskavim kupusom i glaziranom dimljenom čili paprikom

-Knedle od divljih gljiva s umakom od tartufa

-Takosi s korenom mlade taro biljke, gljivama, glaziranim patlidžanima s miso umakom i dimljenim tofuom

-Tartar umak od heirloom mrkvi (šarene mrkve), kiselim semenom gorušice, hrenom i čičokom (jerusalimska artičoka)

-Rolat od opal jabuka, krastavaca, shiso biljke i likerom od bobica nara

-Desert od smrznute zlatne cvekle sa hrskavim posipom od badema, meyer limunom i kristal salatom

-Torchio pasta s rigom, paradajzom, kaparama, zrncima bibera, uljem od crnih maslina i brašnom od bosiljka

-Tropska pavlova torta s mekanim, natopljenim Jackfruit voćem (nangka) i Dragonfruit voćem (pitaja)

-Čokolada s kokosom

-Kupole od havajskih superbiljki

-Crvene baršunaste sendvič pite

-Tiramisu od indijskih oraščića i vanilije

-Tropski Halo-Halo kup

-Makroni od suncokreta i malina (macaroons)

-Keksići od čokolade i morske soli

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments