Saturday, May 8, 2021
HomeArhivaUkusi Jordana

Ukusi Jordana

Jordan je poznat po svojoj spektakularnoj hrani ispunjenoj levantinskim okusima. Ne postoji stvarni broj za najukusnija tradicionalna jela koja se spremaju u ovoj zemlji. Teško da ćete uspeti sve ali neke od njih morate probati.

Originalnost bliskoistočne kuhinje ogleda se u misterioznoj veštini sjedinjavanja začina, različitih ukusa i mirisa. Jordanska kuhinja deo je arapske kulinarske tradicije, a jela od jagnjetine i piletine veoma su cenjena. Uz njih su česti kiselo mleko, plavi patlidžan, paradajz, pirinač ili hleb, dok su najčešći začini beli luk i nana. 
Specifični za ovaj narod su način, vreme i dužina trajanja obroka. U muslimanskim porodicama doručak se služi posle jutarnje molitve i obično se sastoji od jaja i sira, dok je ručak najčešće oko dva sata posle podne i predstavlja najobilniji obrok. To je vreme kada se susreću s prijateljima i razmenjuju najnovije vesti. Jedino u posebnim prilikama, ručak može da traje i po nekoliko sati. Iako za večeru kažu da predstavlja lagani obrok, osim tokom posta, kada se ne jede ništa od izlaska pa do zalaska sunca, često se dešava upravo suprotno, pa se na trpezi nađu glavna jela i poslastice; plavi patlidžan u obliku musake, pirea ili na grilu, pire od leblebija, salata s peršunom i paradajzom, pire s krastavcem i paradajzom, boranija, beli sir s origanom i sve to dekorisano slatkim urmama.

My beautiful picture

Poseban specijalitet predstavlja stari beduinski recept mansaf – celo jagnje kuvano u sosu od kiselog mleka, koje se služi na pirinču, zatim humus (sos koji ide uz pečeno meso) i kebab – meso nabodeno na ražanj u komadu ili. Masline se jedu uz skoro svako jelo i veoma su popularne. Omiljeni začini su nana ili menta, ali i ostali karakteristični za Jordan, kao što su esencija limuna, pomorandže, jestivog cveća geranijuma, pomorandžin cvet i latice ruža.

Pored jagnjetine, koja je bila glavna na meniju, najviše se služi pileća musaka, govedina u sosu, grilovano meso, pileći ražnjići, ražnjići s mlevenim mesom…

Za desert se najčešće služi voće (lubenica, dinja, ananas, kivi), ali i baklava, puding od griza s kremom, mlečni puding s medom, karamelizovani komadići hleba u obliku torte, kolač s bademom…

Kao što tradicija nalaže, gosti se služe kafom i još popularnijim čajem s dosta šećera..

Jelo u Jordanu nema samo biološku funkciju, nego je prvenstveno razlog za slavlje. Kulinarski gledano, u jordanskoj kuhinji se na najbolji način mešaju uticaji svih bliskoistočnih kuhinja, poput sirijske, libanonske i palestinske. Rezultat je jedna od najsofisticiranijih i najraznovrsnijih kuhinja na svetu, koja je pritom izuzetno zdrava jer se zasniva na velikim količinama svežeg voća i povrća. Kada se tome pridoda tipična i nadaleko čuvena jordanska gostoljubivost, logično je da je svaki obrok pravo malo slavlje.

My beautiful picture

U Jordanu postoji niz različitih načina pripreme jela. Autentična jordanska kuhinja zasniva se na roštilju (shish kebabi, ukusni ražnjići i ćevapčići od janjetine, shish taouk), punjenom povrću (sarmice s povrćem ili janjetinom u vinovoj lozi, patlidžani i slično), kao i mesu na žaru te iznutricama.

Za Jordance je također tipična priprema hrane s posebnim umacima. Dok su se prije Jordanci znali okupiti za stolom i svi zajedno jesti iz jednog velikog tanjira, tokom vremena su usvojili zapadnjačke norme ponašanja te se sada svako jede iz vlastitog tanjira. Za njih je hrana oblik gostoprimstva i stoga svoje goste nude jelom čim prekorače prag njihove kuće, čak i ako su vrlo siromašni. Jordanski poziv na druženje znači da ne očekuju da sa sobom donesete išta, a pojesti morate sve!

Jelo obično počinje ogromnim pladnjem mezea, niza salata i namaza (barem desetak) koji zauzimaju čitav stol. Najpoznatiji je hummous, što je zapravo pašteta od slanutka, tanie (pasta od sezama), limuna i belog luka. Poznat je i Fool Moudames, pašteta od pečenog i oguljenog patlidžana sa belim lukom, ali nezaobilazne su i koubba maqliya, ovalne okruglice od mesa i paste od bulgura, punjene mlevenom janjetinom i pinjolima te pržene u ulju. Uz to se poslužuju i cigarice punjene ukusnim namazom od sira i belog luka, tabouleh, salata od bulgura, puno peršuna, metvice, paprike i paradjza. Uz sve to idu ukusne sveže pečene pogače koje trgate na licu mesta i komadićima kao kašikom grabite paštete. Kada ste se gotovo najeli, stiže meso s roštilja, jedno bolje od drugog, bilo da se radi o piletini ili janjetini. Kada ste u Jordanu, nikako nemojte zaboraviti probati arapsku kafu, koja je prilično jaka i aromatizovana kardamomom i pije se isključivo bez mleka. Posebna je delikatesa limunada s metvicom.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments