Thursday, May 6, 2021
HomeZdravljeMedicinaU Norveškoj preminule 23 osobe nakon primanja vakcine “Fajzer-Biontek”

U Norveškoj preminule 23 osobe nakon primanja vakcine “Fajzer-Biontek”

U Norveškoj preminulo je 23 osobe nakon primanja vakcine američke kopmpanije „Fajzer“ i nemačkog startapa „Biontek“, saopštila je norveška Agencija za lekove.

Kako se navodi u izveštaju norveške Agencije, svi smrtni slučajevi zabeleženi su kod osoba koje su starije od 80 godina i sa slabijim imunitetom.

„Ti slučaji ne treba da izazivaju uzbunu, jasno je da vakcina ima neznatni faktor rizika uz nekoliko izuzetaka, kada je reč o pacijentima starijeg uzrasta sa slabijim imunitetom“, izjavio je predstavnik norveške Agencije Stajnar Madsen, prenosi televizija „NRK“.

Kako bi se ubuduće izbegli ovi incidenti, Institut zdravlja Norveške izmenio je preporuke za vakcinaciju pacijenata starijeg uzrasta koji su ujedno i hronični bolesnici.

U novim uputstvima se navodi da kontraindikacije vakcine mogu da prouzrokuju ozbiljne posledice pre svega kod ljudi starijeg uzrasta.

Podsetimo, vakcinacija od virusa korona u Norveškoj počela je 27. decembra, a prvi pacijenti koji su dobili vakcinu „Fajzera“ i „Bionteka“ bili su korisnici domova za stare. Do sada je u Norveškoj vakcinisano 25.000 ljudi.

Vakcinisano više od 18.000 građana Srbije

Od ponedeljka traje prijavljivanje građana koji žele da se vakcinišu preko portala E-uprava, a do jutros u osam sati elektronskim putem se prijavilo 175.000 ljudi, rečeno je Tanjugu u Kancelariji za IT i eUpravu.

Za danas je zakazan i sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja sa direktorima svih 158 domova zdravlja u Srbiji. Na sastanku će se analizirati rad domova zdravlja, a biće napravljen i plan za naredni period. Govoriće se i o vakcinaciji zaposlenih u domovima zdravlja, koja je nedavno započela.

(Sputnik)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments