Thursday, June 17, 2021
HomeArhivaTrampova zdravica, banket za više od 170 zvanica i vino od 1.600...

Trampova zdravica, banket za više od 170 zvanica i vino od 1.600 evra VIDEO

Svetska vest broj jedan je poseta američkog predsednika Velikoj Britaniji. Prati se svaki korak, svaka reč, a britanski mediji bave se Trampovom zdravicom.

 

Američki predsednik sinoć je, u zdravici na banketu u Bakingemskoj palati koji je u čast njegove posete priredila britanska kraljica Elizabeta Druga, pred 170 biranih gostiju pohvalio “sedam decenija dragocenog prijateljstva” SAD i Velike Britanije, nakon što je na Tviteru objavio da je “moguć veliki trgovinski sporazum” s Londonom.

Rojters prenosi da je šef Bele kuće hvalio i samu kraljicu, podsetivši na posao koji je u britanskoj vojsci obavljala tokom Drugog svetskog rata.

“Ta mlada mehaničarka bila je buduća kraljica – sjajna, sjajna žena”, kazao je Tramp i ocenio da je veza između dve zemlje “zauvek zapečaćena” tokom tog rata.

“Dejli mejl” podseća da je Elizabeta Druga za vrijeme Drugog svetskog rata bila mehaničarka i vozila je vojni kamion, a jedini je živi šef neke svetske države koji je služio u tom, najvećem i najstrašnijem ratu u istoriji.

“Dok odajemo počast našoj zajedničkoj pobedi i nasleđu, mi potvrđujemo zajedničke vrednosti koje će nas ujedinjavati još dugo u budućnosti; slobodu, suverenitet, samoopredeljenje, vladavinu prava i sve što tiče naših prava koje nam je dodelio svemogući Bog”, poručio je Tramp.

Predsjednik SAD sedeo je desno od kraljice, koja je zauzela centralno mesto za stolom u obliku potkovice. Ovo je prvo iskustvo koje supružnici Tramp imaju sa britanskim kraljevskim banketom, dok je Elizabeti Drugoj ovo bio 113. banket.

Trampa su pri dolasku u Bakingemsku palatu dočekali počasni artiljerijski plotuni. Prethodno je imao privatni ručak s kraljicom i potom popio čaj s princom Čarlsom.

Raskošni banket koji je britanska kraljica Elizabeta Druga priredila obeležile su zdravice, ali je pažnju privukao i meni koji je ponuđen za više od 170 gostiju, uz vino koje košta oko 1.600 evra po boci.

Bi-Si-Si navodi da su se na tanjirima, između ostalog, našli fileti iverka spremani na pari, mlada vindzorska jagnjetina, a za dezert je poslužen suvi rastresiti kolač od jagoda s kremom od limunske verbene, da bi potom usledilo sveže voće, kafa i sitni kolači.

Gostima su ponuđene dve vrste engleskih penušavih vina, kao i crveno vino “Šato Lafit-Rotšild” iz 1990. godine, čija boca dostiže cenu i do 1.395 funti (1.600 evra).

Bi-Si-Si navodi da američki predsednik nije okusio nijedno od ovih vina, pošto uopšte ne pije alkohol.

Meni je izabrala sama kraljica od četiri moguća jelovnika koji su joj ponudili kraljevski kuvari.

Na banketu su gosti imali prilike da slušaju muziku Hendla, ali i engleskog pop pevača Eda Širana i gajde.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments