Tuesday, June 22, 2021
HomeOsa newsStrane vestiTifani prodat vlasniku Vitona, Diora i Fendija

Tifani prodat vlasniku Vitona, Diora i Fendija

Najveći posao u sektoru luksuza ponovo je na stolu pošto je čuveni njujorški draguljar “Tifani” pristao na svoju prodaju kompaniji LVMH iz Pariza po cijeni manjoj od one koju je očekivao.

LVMH će platiti 131,50 dolara za svaku akciju “Tifanija”, odnosno ukupno 15,8 milijardi dolara, dok je američka firma očekivala 16,2 milijarde dolara koliko su Francuzi ponudiili ranije ove godine.

Firma LVMH – vlasnica “Luja Vitona”, “Kristijana Diora”, “Fendija”, niza marki vina i, posebno, šampanjca, izgledalo je da je prošlog mjeseca odustala od kupovine “Tifanija”, jer je rekla da je vlada Francuske tražila od nje odlaganje tog posla zbog prijetnje Vašingtona američkim carinama na francusku robu.

Sada izgleda da je otpao taj razlog dvoumljenja Francuza, a posljednjih dana se tvrdi da veliki akcionari obje firme navaljuju da se postigne dogovor.

“Uvjereni smo, kao i uvijek, u impresivan potencijal brenda ‘Tifani’ i vjerujemo da je LVMH pravi dom za njega”, rekao je izvršni direktor LVMH Bernar Arno.

“Tifani” je posljednjih godina pokušao da povrati sjaj ere od prije pola vijeka kada je blistao i u filmu “Doručak kod Tifanija”, ali se pokazalo da se njegova vjerna klijentela osula jer je ostarila. Pokušao je da se preusmjeri na mlađe kupce i snažno se reklamira na internetu, a u toj transformaciji bi mogli da mu pomogna duboki džepovi LVMH.

LVMH, proizvođač luksuzne potrošne robe, vjeruje da će uspjeti da ojača poziciju “Tifanija” na američkom tržištu vrhunskog nakita i očekuje uspjeh i na tržištu Kine, gdje se “Tifani” već proširio.

Francusku kupovinu američke kompanije su već odobrili upravni odbori obje firme i očekuje se da ugovor bude potpisan početkom sljedeće godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments