Saturday, May 8, 2021
HomeArhivaTexas zemlja najboljeg roštilja

Texas zemlja najboljeg roštilja

Gotovo pa ni nema holivudskog filma bez scene s grilom. Kreirali su savršenu sliku porodičnog života u predgrađu koja uključuje muškarce u kariranim košuljama, veliki roštilj, mnoštvo pljeskavica i piva. Odlučili smo proveriti da li je to zaista tako i koliko se zapravo roštilja u SAD-u.

Pojmom barbecue u SAD-u je obuhvaćen niz metoda kuhanja na otvorenom, poput roštiljanja i korištenja smokera. Uz to, barbecue je ujedno i okupljanje porodice, prijatelja ili komšija na redovnoj bazi kroz celu godinu. Sezona se službeno otvara poslednjeg ponedeljka u maju, na Memorial Day, a masovno se roštilja na Dan nezavisnosti te njihov Praznik rada početkom septembra.

Prema istraživanju Forbesa, čak 75% odraslih osoba u SAD-u poseduje grill ili smoker, a više od polovine ga koristi najmanje jednom mesečno. Dakle, filmovi nam ne lažu o američkoj kulturi roštiljanja.

Ipak teksaški roštilj je opsesija. Reč je o bezbrojnim novinskim i časopisnim člancima, od nacionalnih novina do regionalnog favorita Texas Monthly.

Teksaški roštilj baziran je na govedini. Ljubitelji mesa koji traže izazov mogu se prepustiti goveđim rebrima – golemim mesnim poslasticama.

Svinjetina se takođe pojavljuje u obliku sočnih rebara, a povremeno i usitnjava i narezuje. U poslednjih nekoliko godina, piletina se pojavila na menijima, uglavnom kako bi početnicima pružila lajt varijantu roštilja. Ako postoji nešto neobično na jelovniku, kao što je divljač na roštilju  predlažemo vam da probate: ako kuhar krši tradiciju, obično postoji dobar razlog za to, a vama se verovatno posrećilo.

Svaki zajednički roštilj koji služi samo za sebe takođe će poslužiti kobasice. Teksaške pikantne kobasice regionalnog ugleda, stvorene su mlevenim mesom u kombinaciji s oštrim začinima. Zbog varijacija u svemu, od mešavine mesa do začina do metode kuhanja, kobasice mogu biti jedinstveno iskustvo, jer svaka mešavina je drugačija i gotovo svi tvrde da su oni najbolji.

Svako zna da reč roštilj obično sledi reč umak. Druga ključna komponenta je marinada, a to je kako se meso začinjava pre spremanja. Tu su mokre i suve marinade. Suve marinade sastoje se od mešavine soli, bibera, začinskog bilja i začina posipano ili mukotrpno utrljano u meso pre pečenja

Mudrost o umaku za roštilj uveliko varira od regije do regije. U Lockhartu,  meso se uopšte ne poslužuje umakom, pa je tako prirodno sočno i nežno da ćete se složiti da nije potrebno. Ali, savršen roštilj s teškim umakom takođe je božanski.

Prilozi prirodno zauzimaju drugo mesto uz pladnjeve dimljenog mesa. Prilozi u restoranu obično uključuju pinto grah, salatu od krompira ili salatu od kupusa, dok tržišta ponekad odlučuju za jednostavniju pratnju kao što su kriške luka, krastavčiće, kriške sira ili paradajz.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments