Sunday, July 25, 2021
HomeOsa newsTAJNI DOKUMENT PROCUREO HOROR-SCENARIO PO NARUDŽBI POLITIČARA ZA ŠIRENJE PANIKE: Pogledajte šta...

TAJNI DOKUMENT PROCUREO HOROR-SCENARIO PO NARUDŽBI POLITIČARA ZA ŠIRENJE PANIKE: Pogledajte šta su tražili od naučnika

Nemačko Ministarstvo unutarnjih poslova je u martu prošle godine zatražilo ekspertizu uglenih instituta i univerziteta o epidemiji. Cilj je bio ‘šokirati’ građane horor-scenarijom kako bi prihvatili ‘represivne mere’

Nemački dnevni list Die Welt je u prošlom nedeljnom izdanju objavio da je došao do 200 stranica elektronske prepiske između vrha Ministarstva unutrašnjih poslova i određenih naučnika. Ta prepiska pokazuje da je Ministarstvo od njih tražilo da smisle razne fraze koje oslikavaju mogući razvoj epidemije korone u najcrnjim bojama.

Naučnicima se, kako prenosi Welt, 19. marta prošle godine obratio Markus Kerber, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova koje predvodi bavarski političar Horst Seehofer. Kerber je pisao Lotharu Wieleru, šefu vladinog Instituta „Robert Koch”, potom Leibniz Institutu za ekonomska istraživanja, Institutu za nemačku privredu, te Fondaciji za nauku i politiku kao i nekim univerzitetima.

Kerber je od njih zatražio „da izrade model na čijoj osnovi bi se mogle planirati mere preventivne i represivne prirode.“

Prognoziranje broja mrtvih

Naučnici su se, kako javlja Welt, odmah bacili na posao i za četiri dana skrojili papir s formulacijama zgodnim da izazovu paniku. Radilo se o formulacijama koje su onda razrađivane zajedno s Ministarstvom. A onda je ono na kraju, uz pomoć tog scenarija, skrojilo svoj dokument koji je proglasilo tajnim.

U papiru piše i „kako treba u društvu postići šok-delovanje” da bi ono bilo spremno da izbegne najgori scenarij. To treba postići time što bi u glave ljudi trebalo usaditi ovakve slike: „Mnoge teško obolele su njihove porodice dovele u bolnicu, ali oni nisu mogli biti primljeni i umirali su kod kuće u mukama, boreći se za vazduh.”

Welt piše da se iz dokumentacije vidi da naučnici nisu bili jedinstveni kada se radi o koroni, tačnije o brojkama koje treba prezentovati građanima. Tako je Institut „Robert Koch” imao model prema kojem će od virusa u Nemačkoj umreti 0,56 posto inficiranih. Ali je na primer  Leibniz Institut navodio brojku od 1,2 posto.

List se obratio nadležnom državnom tajniku Kerberu koji je rekao da je Vlada time htela „sprečiti najstrašniji scenario”. Do informacija je Welt došao tako što prepisku sudski iznudio „tim pravnika” koji ju je onda ustupio novinarima.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular