Friday, June 25, 2021
HomeZanimljivostSveta mesta sveta: tibetska planina Kailash

Sveta mesta sveta: tibetska planina Kailash

Za većinu ljudi na Zapadu sveta mesta predstavljaju građevine, mesta na kojima su boravili neki sveci, gde se čuvaju relikvije ili se ukazao neki svetac. No postoje i svete planine, reke i mesta za koja priče i legende govore kako su svete od trenutka kad su nastale

Najsvetije mesto na svetu valjda je i najnepristupačnije. Planina Kailash najsvetije je mesto četiriju religija koje potiču iz tog dela Azije, ali ga godišnje poseti tek nekoliko hiljada hodočasnika. Ta gotovo 7000 metara visoka planina nalazi se u zabitnom zapadnom delu Tibeta, planinskom lancu iza Himalaja. Do nje nema organizovanog prometa i svako je putovanje onamo već hiljadama godina pravi pothvat.

Stari indijski epovi Ramajana i Mahabharata govore o njenoj svetosti, hinduisti smatraju da na njenu vrhu obitava Šiva te da je na tom mestu nastao svet. Hodočašća na tu planinu poduzimala su se i pre svih znanih religija. Planinu svetom smatraju, osim hinduista, i budisti, jainisti te pripadnici religije bön, učenja koje se na Tibetu prakticiralo pre tibetskog budizma. Svaki hodočasnik, nakon što prevali pustolovni put, treba jednom obići planinu ispod vrha, što je oko 52 kilometara. U proseku samo taj put traje tri dana, no smatra se da nakon toga hodočasnik dobiva mnoge zasluge u ovom i sledećim životima.

Sam vrh planine nedostupan je, na njega se nije moguće popeti, iako su neki u prošlom veku razmišljali o tome. Od svih se pokušaja odustalo, s obzirom na to da u svim verovanjima koja planinu smatraju svetom vrhunac predstavlja tabu, mesto na koje se ne ide. Odnosno, kako se to objašnjava, pravo na uspon na vrh imaju samo oni oslobođeni od greha. Ali oni nemaju potrebu za penjanjem, oni se mogu pretvoriti u pticu i sleteti na vrh.

Mount Kailas ima zanimljiv i geometrijski pravilni oblik piramidalnog sa trajnim snežnim poklopcem na vrhu. Lica joj se gotovo orijentišu na stranama svijeta. Ispada svojevrsni divovski kompas vidljiv iz prostora.
Visina piramide jedna je od predmeta spore. Različite grupe istraživača namijenjene su iste različite visine, ali sve dimenzije su stavljene u interval od 6.638 na 6.890 metara. Ovo je dovoljno visoka planinaIako sam inferiorniji od poznatog Everest-a (8848 metra) i najviše visoka planina Na planeti u apsolutnom izrazu Maune Kea (10203 metra). Na trošku visine je mišljenje da je jednak 6666 metara. Barem, u mnogim izvorima ezoteričnih tema, to je ta visina.

Južni dio planine nalazi se usred glatkih krhotina od vrha do stopala. Kao da je prerezan nožem. Pored toga, ova pukotina ponovo prelazi vodoravna pukotina u sredini. Kao rezultat toga, kada sunce sjedi, sjene ovih rezova tvore svastiku. Stoga se Kailas ponekad naziva planinskim Wastie.

Vrijedno je raditi važan dodatak. Svastika je drevna slika koja simbolizira sunce ili sunce. Mnoge su nacije povezane sa našom svjetiljkom. Slaveni su takođe imali neku vrstu svastike nazvana Kolovrat. Molim vas, nemojte brkati dobro poznate nacističke svastike Hitlerove vrijeme s drevnim runama.

Na osobitosti Mount Kailas uključuju njenu stepenu strukturu, što ga čini više poput piramide.

Najstariji religije okolnih zemalja daju kailas natprirodnu snagu i razmotre sveto mjesto. Hindusi, budisti, sljedbenici jainizma i Bona (to su također trendovi u religiji) nazivaju ga “srcem svijeta” ili “osi zemlje”. Montirajte podizanje molitve, obožavanje i napravite ritualnu tračnicu oko nje. Ovo hodočašće naziva se kora.

Hindusi tvrde da Shiva živi na planini, a Kailas je slika mjere velike planine u centru svemira.

Sljedbenici Bon-ove religije osnažuju božansku svojstva jezera Mapham-Yumzo, udaljena 34 kilometra južnog od planine. Smatraju da jezerski centar drevna zemlja Shangshung, na kojem se bonu pojavio. Mount Kailas nazivaju devet spratova planina svastiku. Ona je duša cijele religije, a ovdje je došla iz neba Tonpa Shenrabo – osnivača religije.

Značajno je da predstavnici prve tri religije zaobilaze planinu u smjeru kazaljke na satu, a sljedbenike veze na suprotnom, u smjeru suprotnom od kazaljke na satu.
Dužina rute oko planine iznosi 52 km. Da biste je prevladali, potreban vam je vrlo dobar fizički trening. Vjeruje se da pravljenje kora (zaobilazi planinu), osobu prosvetljava i oslobađa se grijeha. Štaviše, preporučljivo je doći oko planine u jednom danu, što je vrlo teško. Posebno je častan da je kora počinjena 13 puta.U religioznim knjigama o Kailasu postoje takve nadahnjujuće linije: “Nijedan smrtnik ne usuđuje ući u vrh, gdje bogovi žive. Tko će vidjeti lica bogova, moraju umrijeti. ” U legendi se kaže da će planina baciti bilo koji naziv marke, gledajući se da se popne. Čak i ako ga jednostavno dodirnete, nemam ljekovite čireve.
Sve gore navedene religije poštuju se dva jezera od 34 kilometra južnog od Kailasa. Ovo je Mapham-Yumztso i Langa-TSO. Prvi je svjež – smatra se životom jezerom, a druga – slana voda je jezero smrti.U blizini planina, postoje 4 glavne rijeke ovog kraja – Ind, Sutland, Brahmaputre i Carnia. Mitovi kažu da svi počinju sa kailasom. Ali u stvari, tokovi iz planinskog lanca u početku padaju u Langa Langa jezero, a rijeku Sathelege slijedi iz njega.

Neki izvori ukazuju na mističnu cifru od 6666 i tvrdi se da je na takvoj udaljenosti od planine Stonehenge, sjevero i južnog pola. Kaže se da Kailas leži na istoj liniji sa egipatskim piramidama i misterioznim otokom Uskrsa.

Sjeli smo malo preko mape i shvatili da sa udaljenostima neka zbrka, na primjer, da stonenhengense 6920 km u ravnoj liniji. Ako bi stupovi bili na istoj udaljenosti od planine, trebalo je da se nalazi na ekvatoru – i to nije. A piramide sa Uskršnje ostrvom nisu baš na istoj liniji. Stoga ćemo dodijeliti slične podatke u kategoriju nepotvrđenog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments