Thursday, May 13, 2021
HomeArhivaŠvedsku 3 nedelje dele od kolektivnog imuniteta nakon što je odbila totalni...

Švedsku 3 nedelje dele od kolektivnog imuniteta nakon što je odbila totalni karantin

Bez nametanja drakonskih ograničenja za građane, Švedska je stekla veći imunitet od bilo koje druge zemlje i procenjuje se da će steći imunitet stada na Covid-19 u roku od tri nedelje.

Švedski zvaničnici preporučuju od početka epidemije da stanovnici zemlje ograniče kontakt sa drugima koliko god je to moguće i redovno peru ruke.

Od tada je virus najviše zahvatio staračke domove, stanovništvo koju švedski zvaničnici najviše žele da zaštite.

„U većini delova Švedske, oko Stokholma, već se nazire efekat kolektivnog imuniteta, a za nekoliko nedelja ćemo videti još veće efekte toga. U ostatku zemlje situacija je stabilna“, izjavio je glavni epidemiolog švedske agencije za javno zdravlje Anders Tengel.

Iako su švedskim građanima postavljena određena ograničenja, poput zabrane okupljanja više od 50 ljudi, Šveđani su se uglavnom oslanjali na dobrovoljne napore drugih da peru ruke i praktikuju socijalno distanciranje.

Međutim, broj umrlih u Švedskoj je veći nego u drugim obližnjim zemljama, poput Finske, Danske i Norveške. Nejasno je da li je to zbog labavih ograničenja, politike imigracije ili jednostavno loše sreće.

Trenutni broj umrlih od Covid-19 u Švedskoj je 1.937, ili 192 smrti na milion ljudi. Većina smrti dogodila se u staračkim domovima i među nedavnim prilivom afričkih i bliskoistočnih migranata koji su za samo nekoliko godina postali oko 25% ukupnog stanovništva.

„Broj smrtnih slučajeva usko je povezan sa staračkim domovima. Više od polovine umrlih ljudi živelo je u staračkim domovima … To je grupa za koju smo rekli da je moramo zaštititi “, rekao je epidemiolog.

Profesor Johan Gisecke, stariji epidemiolog i savetnik generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i švedske vlade, koji je prvobitno angažovao Andersa Tengela, tvrdi da se totalni karantin sprovodi bez ikakvih realnih dokaza da je efikasan.

„Švedska vlada je početkom januara odlučila da mere koje preduzmemo protiv pandemije treba da budu zasnovane na dokazima, a kada pogledate mere koje sada preduzimaju različite zemlje, shvatate da vrlo mali broj njih poseduje dokaze“, izjavio je Gisecke.

Pandemijski modeli za Sjedinjene Države prvobitno su predviđali čak nekoliko stotina hiljada smrtnih slučajeva do avgusta, ali se ti brojevi kontinuirano smanjivali na samo 60.145, jer se njihov broj predviđenih smrti nije ostvario.

Zbog štete koju su ovi neuspeli modeli Centra za kontrolu bolesti (CDC) i SZO-a naneli američkoj ekonomiji, američka operativna grupa za koronavirus nedavno ih je odbacila u korist stvarnih podataka i kao rezultat toga planiraju da ponovo otvore zemlju u maju i junu.

Evo šta u kratkim crtama smatra profesor Johan Gisecke, jedan od najstarijih svetskih epidemiologa:

– Politike Velike Britanije i drugih evropskih zemalja o karantinu nisu zasnovane na dokazima

– Ispravna politika je zaštititi samo stare i slabe

– To će na kraju dovesti do kolektivnog imuniteta kao “nusproizvoda”

– Početni odgovor Velike Britanije, pre „okretanja za 360 stepeni“, bio je bolji

– Rad Imperial College-a „nije bio baš dobar“ i nikada nije video da neobjavljeni rad ima toliki uticaj na politiku

– Rad je bio previše pesimističan

– Svi takvi modeli ionako su sumnjiva osnova za javnu politiku

– Izravnavanje krive nastaje usled umiranja najosetljivijeg stanovništva

– Rezultati će na kraju biti slični za sve zemlje

– Covid-19 je „blaga bolest“, slična gripu, a to što je nova je uplašilo ljude.

– Stvarna stopa smrtnih slučajeva Covid-19 iznosi oko 0,1%

– Pokazaće se da je najmanje 50% stanovništva i Velike Britanije i Švedske već obolelo kada masovno testiranje antitela postane dostupno

izvor: Webtribune.rs

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments