Saturday, June 12, 2021
HomeArhivaŠvedski Kralj Karlo oduzeo kraljevske titule svojim unucima

Švedski Kralj Karlo oduzeo kraljevske titule svojim unucima

Potaknut odlukom princa Harryja i Meghan Markle da svom sinu osiguraju što privatniji život, kralj Karlo XVI Gustaf od Švedske odlučio je svojih petero unučadi razrešiti kraljevskih titula. Kraljevska palata mnoge je iznenadila objavom da maleni prinčevi i princeze više nisu deo kraljevske porodice.

Petero unuka kralja Karla odsada više nisu dio kraljevske porodice te im se neće obraćati s – ‘vaše kraljevsko visočanstvo’.

Potez je to na koji se kralj Karlo odlučio kako bi zaštitio svoje unuke od medijskog pritiska. Obzirom da njegovi unuci od sada više neće morati prisustvovati službenim dužnostima, neće biti pod budnim okom javnosti te će imati bezbrižno detinjstvo koje zaslužuje svako dete, kao i priliku da sami odaberu svoj životni poziv.

‘Njegovo veličanstvo kralj Karlo odlučio je uvesti promene u kraljevskoj porodici. Svrha ovih izmena je utvrditi od kojih članova porodice se može očekivati ​​da obavljaju službene dužnosti’ navodi se u izjavi Palate.

‘Njegovo veličanstvo odlučilo je da deca njegove visosti princa Carla Philipa i princeze Sofije te deca njene visosti princeze Madeleine i Christophera O’Neilla više neće biti članovi kraljevske porodice’, stoji u izjavi.

Mnogi smatraju kako je švedski kralj, inače prapraunuk britanske kraljice Viktorije, ovu odluku doneo potaknut odlukom princa Harryja i Meghan Markle da svom prvorođenom sinu Archieju ne dodele titulu princa.

Deca princeze Madeleine – petogodišnja princeza Leonore, četverogodišnji princ Nicolas i jednogodišnja princeza Adrienne te djeca princa Carla Philipa – dvogodišnji prinčevi Alexander i Gabriel ovom će odlukom izgubiti službene titule (kraljevske visost), ali će se i dalje oslovljavati kao prinčevi i princeze, ali njihovi budući supružnici i deca neće imati pravo na te titule.

Ova odluka ne tiče se sedmogodišnje princeze Estelle i trogodišnjeg princa Oscara, dece krunske princeze Victorije, prestolonaslednice Švedske koja će jednog dana zauzeti očevo mesto na tronu.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments