Tuesday, June 22, 2021
HomeArhivaŠVEDSKI EPIDEMIOLOG PORUČIO Umesto što se smejete našem modelu borbe protiv KORONE...

ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG PORUČIO Umesto što se smejete našem modelu borbe protiv KORONE bolje bi bilo da naučite nešto od nas

Umesto što se smejete našem modelu borbe sa COVID-19, bolje bi bilo da nešto naučite iz našega iskustva, tvrdi švedski epidemiolog Andre Tegnel.

On u otvorenom pismu kaže da karantin i druga ograničenja koja su uvele sve evropske zemlje može funkcionisati samo u kratkom periodu, a na duge staze švedski model je bolji.

Švedska vlada nije uvodila restriktivne mere, već je samo dala uputstva građanima kako da se ponašaju, što je za posledicu imalo više zaraženih i više žrtava od koronavirusa nego u zemljama koje su uvele karantin.

U pismu se objašnjava da “švedski model” nije isto ono što su primenili u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu, to jest “živi i dozvoli da se umre”, niti je to metod “da svako brine o sebi”, “već svi za sve”.

“Švedski model” odbrane od korona virusa ima istorijske korene i bazira se na ideji da svako treba da učestvuje u odbrani (ne samo od zaraze, već i u drugim situacijama) i da svako treba da da svoj doprinos.

“Dugoročno pokazaće se da je “švedski model” bolji, jer je striktne mere ograničenja, crvene zone i karantin moguće primeniti samo kratkotrajno”, tvrdi Tegnel.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments