Sunday, August 1, 2021
HomeOsa newsStrane vestiŠvedska se oprašta od majke i oca te uvodi rodno neutralne pojmove

Švedska se oprašta od majke i oca te uvodi rodno neutralne pojmove

Pre dve godine Švedska crkva je izbacila iz misa i svetih knjiga mušku imenicu za boga te je zamenila s rodno neutralnim pojmovima, sada je na red došao ostatak, naime švedski političari se spremaju na promenu najvažnijih subjekata porodičnog prava, kako bi se reči poput majke i oca zamenile – pogodili ste puno prikladnijim pojmovima koji ne otkrivaju pol roditelja jedan i dva.

Reči majka i otac se sve više smatraju zastarelim imenicama koje što pre treba zameniti adekvatnim pojmovima koji “nikoga ne vređaju”, tako barem misle političari s ultraliberalnim stajalištima širom sveta. Kanada je još 2018. podelila vladina uputstva da se u komunikaciji izabiru rodno nepristrane imenice, nedugo nakon toga Francuska je promenila niz zakona iz kojih su se izbacile reči poput majka i otac te ih je pretočila u “roditelj 1” i “roditelj 2”. Nakon toga na red su došli i Ujedinjeni Narodi čije su mudre glave zaključile – reči poput muža i žene su politički nekorektne, a obični ljudi su dobili jasnu poruku o propasti tradicionalnih vrednosti.

Švedsko porodično pravo je bilo nepromenjeno gotovo 70 godina i baziralo se na tradicionalnim vrednostima porodice uz nukleus koji se vrtio oko majke, oca, dece, baki i dedova. No vremena se menjaju, pa tako i Švedska. Prema tvrdnjama švedske ministarke za jednakost polova Asa Linhagen – vreme je za promene jer švedske porodice više nisu isključivo stvorene od majki očeva i dece, a sama se deca mogu stvarati drugačije od načina na koji su to činili “naši stari”.

Lindhagen se obratila javnosti nakon što je švedska vlada oformila specijalni odbor pravnih stručnjaka koji će švedsko pravo uvesti u XI. vek uz rodno neutralne pojmove koji više neće stajati na putu modernim porodicama koje pak nisu sačinjene od očeva i majki ili pak koje neće smetati osobama s egzotičnim rodnim izrekama kojih danas ima preko 200.

Prvi je na redu porodični zakonik iz 1950. iz kojeg se izbacuju reči poput majke i oca, a dozvoljavaju se sve prikladne polno neutralne riječi poput roditelja jedna i dva.

Švedski političari smatraju kako će ova promena uvelike pomoći porodicama istopolnih brakova jer je ova zemlja odavno ozakonila istopolne brakove te je učesnicima dozvolila usvajanje dece po jednakim pravima kao i tradicionalnim bračnim partnerima.

Ministarka Asa Lindhagen smatra kako, pravno gledajući, reči majka i otac više ne mogu zadovoljiti potrebe modernog švedskog društva te da u mnogim porodicama više ne mogu ispunjavati nikakvu funkciju:

Porodično pravo je zakrpano i menjano na različite načine, no mi trebamo zakone prilagođene trenutnoj stvarnosti. Danas porodice mogu izgledati drugačije, a deca se mogu rađati na različite načine.

Lindhagen tvrdi kako promene zakona olakšavaju život “duginim porodicama”, a kritičari tvrde kako ministarka brani lične interese jer je otvoreno biseksualna i ima dvoje dece u zajedničkom starateljstvu sa ženom od koje je rastavljena.

Ministarka je priznala da joj je cela ta situacija bila jako teška jer dugo nije imala nikakva roditeljska prava, te smatra kako će se promenama u zakonu pomoći svim istopolnim parovima kako bi se izjednačila njihova bračna i roditeljska prava s pravima tradicionalnih parova.

Švedska vlada smatra kako će se celi proces pretakanja tradicionalnog porodičnog prava u moderno porodično pravo okončati sledeće godine te će roditelj jedan i roditelj dva postati norma.

Ne zaboravimo kako su nedavno Sjedinjene Američke Države usvojile promene u pasošima u kojima se više ne spominje otac i majka već standardizirani roditelj 1 ili 2, tako majke i očevi polako ali sigurno odlaze u ropotarnicu istoriju, a mi se pitamo – zašto ne bi ostale obe forme, za tradicionalne porodice – majka i otac, za istosolne porodice – roditelj jedan i dva, zar je potrebno u potpunosti zatrti sve što nam je donedavno bilo sveto?

Smatramo kako se prava manjina moraju zaštititi, no ne pod cinu urušavanja prava većine.

Svaka odrasla osoba ima pravo živeti u zajednici kakvoj želi, ima pravo voleti koju god odraslu osobu želi i s njom stvoriti dom, no takođe i većina, a to su heteroseksualni parovi imaju pravo na svoj način života i ne treba ih se terati i obrasce “duginih porodica”, jer to nije pravedno.

Ovako se čini kako se na svaki mogući način želi implementirati dehumanizacija kako bi veliki reset i globalna ponerizacija pod tehnokratskim jarmom postao jedini način života na ovoj planeti.

Nadamo se da smo se prevarili.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular