Sunday, July 25, 2021
HomeZanimljivostNaukaSve više korisnika napušta WhatsApp, Snouden i Mask savetuju ove aplikacije umesto...

Sve više korisnika napušta WhatsApp, Snouden i Mask savetuju ove aplikacije umesto njega Najava nove politike privatnosti navela je mnoge da potraže alternativu za WhatsApp, a poznate ličnosti poput Ilona Maska i Edvarda Snoudena pozivaju korisnike da koriste aplikacije koje više brinu o privatnosti podataka korisnika

Aplikacija za razmenu poruka WhatsApp traži od korisnika da se do 8. februar izjasne da li prihvataju novu, veoma kontroverznu, politiku privatnosti ili će im u suprotnom pristup korišćenje biti onemogućeno. Onim kojima je privatnost podataka i poverljivost komunikacije važna, tvrde da postoje bolje aplikacije od ove.

Najava nove politike privatnosti WhatsAppa navela je mnoge korisnike da potraže alternative, a poznate ličnosti, poput Ilona Maska i Edvarda Snoudena, pozivaju korisnike da se opredele za aplikacije koje više brinu o privatnosti naših podataka.

Čak su i tvorci WhatsAppa, koji su aplikaciju prodali Facebooku 2014. godine za 18 milijardi dolara, okrenuli leđa svom nekadašnjame čedu, a suosnivač Brajan Ekton je u intervjuu 2018. godine priznao: “Prodao sam privatnost svojih korisnika zbog veće koristi!”

Aplikacija u vlasništvu Facebooka ima više od dve milijarde korisnika širom sveta, pa čak i ako se milioni odluče da prestanu sa korišćenjem WhatsAppa, malo je verovatno da će njegova popularnost osetno oslabiti, piše Independent.

Ali za one koji nisu zadovoljni novim uslovima i odredbama ili koji jednostavno žele da Facebookov ekosistem aplikacije ostave iza sebe, neki od alternativa u 2021. godini bi mogle biti sledeće aplikacije:

Telegram

Verovatno najomiljenija aplikacija za razmenu poruka pored WhatsAppa je Telegram, koji podržava mnoge iste funkcije, pa čak i neke dodatne.

Osnivač Telegrama Pavel Durov neprestano je kritikovao WhatsApp zbog uočenih problema sa bezbednošću i privatnošću, opisujući ga kao “opasan” i tvrdeći da pod vlašću Facebooka nikada neće biti bezbedan, prenosi RTS.

– Ni jedan jedini dan u deceniji postojanja WhatsAppa ta usluga nije bila sigurna – napisao je Durov u objavi na svom blogu, kada je otkriveno da je nalog Džefa Bezosa navodno hakovan zbog bezbednosne greške u aplikaciji.

Sa više od 400 miliona korisnika, Telegram je već popularna i poznata alternativa za korisnike koji su više usredsređeni na privatnost.

Signal

Slično Telegramu i WhatsAppu, Signal je besplatan, jednostavan za upotrebu i dostupan na svim glavnim platformama.

Za razliku od druge dve aplikacije, međutim, Signal koristi otvoreni kod za šifrovanje koji omogućava programerima da ga testiraju na nedostatke i pronađu greške.

Ova dodatna bezbednost dolazi po cenu nekih funkcija koje podržavaju druge aplikacije za razmenu poruka, što znači da je nešto oštriji u svom izgledu i funkcionalnosti.

Popularan među milijarderima i disidentima, Signal nudi verovatno najbezbedniji metod za komunikaciju u poređenju sa bilo kojom drugom aplikacijom za razmenu poruka.

Viber

Sa oko 260 miliona korisnika, Viber je u pojedinim zemljama čak popularniji od Telegrama. Korisnici su obično regionalno opredeljeni za ovu aplikaciju, što znači da će vam možda biti teže da pronađete prijatelja koji živi na delu planete gde ova aplikacija nije tako popularna.

Njegova osnovna baza korisnika je u istočnoj Evropi, severnoj Africi i na Bliskom istoku, mada ima korisnika i drugde po svetu.

Omogućava grupno ćaskanje, slanje glasovnih i video poruka i podržava video i audio pozive. Slično kao na Telegramu i WhatsAppu, sve poruke na Viberu su šifrovane, a takođe omogućava korisnicima slanje vremenski ograničenih poruka koje će posle određenog roka biti izbrisane.

Threema

Aplikacija Threema, čije se sedište nalazi u Švajcarskoj, opisuje sebe kao “servis za razmenu poruka koji generiše najmanje korisničkih podataka”.

Korisnicima omogućava da koriste osmocifreni identifikacioni kod, a ne svoj broj telefona za povezivanje sa drugim korisnicima, dok se kontakti mogu verifikovati pomoću QR koda.

Nudi nekoliko funkcija koje nisu dostupne na WhatsAppu, poput reagovanja na pojedinačne poruke i “zaključavanja” pojedinačnih ćaskanja lozinkom.

Za razliku od ostalih navedenih opcija Threema nije besplatna, a jedan od njihovih slogane je i “ne plaćajte svojim podacima”.

Još jedan nedostatak, inače odlične aplikacije, je i taj što ima samo 10 miliona preuzimanja u Google Play prodavnici aplikacija, što znači da će korisnicima biti jako teško da pronađu ljude sa kojima bi mogli da razmenjuju poruke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular