Thursday, August 5, 2021
HomeArhivaSvakog trećeg dana u Nemačkoj, jednu ženu ubije njen sadašnji ili...

Svakog trećeg dana u Nemačkoj, jednu ženu ubije njen sadašnji ili bivši partner.

 Na Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, 25. Novembra, zgrade u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji osvijetljene su narančastom bojom.

Prema statistikama, svakog trećeg dana u Nemačkoj,  jednu ženu ubije njen sadašnji ili bivši partner.

 eđunarodni dan protiv nasilja nad ženama,  želi skrenuti pažnju na ovo. U Kelnu, Duisburgu, Essenu i drugim velikim gradovima na današnji dan mnoge zgrade sijaju narandžastom bojim – bojom koja simbolizuje  nenasilje.

Povodom “Narandžastog dana” u Duisburgu, kao i prethodne godine, Stadtwerketurm bi trebao da svetli narandžasto do sledećeg dana kada padne sumrak. U Kelnu je to konjički spomenik, a u Essenu industrijski spomenik Zeche Zollverein.

Kampanjom se Bettina Mötting, službenica za jednake mogućnosti grada Kölna, nada da će privući više pažnje na tu temu – posebno u pandemijskoj 2020. godini. 

“Nedostatak mogućnosti za pronalazak smeštaja kod poznanika podstiče problem nasilja u porodici”, kaže Mötting. 

„Izveštaji iz ženskih savetovališta u Kelnu, ženskih nasilnika i telefona za pomoć odražavaju zabrinjavajuću stvarnost.“ Nasilje nad ženama svakodnevni je problem. Samo u 2019. godini 117 žena umrlo je od nasilja intimnih partnera. Broj žrtava popeo se na skoro 142.000 prošle godine.

Hamburška profesorka za socijalni rad Sabine Stövesand pokrenula je projekt StoP – gradske četvrti bez nasilja od strane intimnih partnera. Grupe suseda sastaju se kako bi otvoreno razgovarale o nasilju u porodici.

 „U četvrtima u kojima ljudi ne pretpostavljaju da je nasilje jednostavno privatna stvar, znatno je manje mrtvih žena u vezama“, kaže Stövesand. To je i cilj projekta. Stövesand naglašava da se na nasilje nad ženama mora gledati kao na problem koji utoče na društvo u celini: „Ovo nije samo nešto što je rezervisano za žene“ . Muškarci su takođe zainteresovani za nepristrasne  ljubavne veze i pomažu u projektu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular