Thursday, July 29, 2021
HomeOsa newsStrane vestiSud u Bangladešu zbog menstruacije zabranio ženama da registruju muslimanski brak

Sud u Bangladešu zbog menstruacije zabranio ženama da registruju muslimanski brak

SUD u Bangladešu je u nedjelju zabranio ženama da registriraju islamski brak.

Visoki sud je objasnio kako je muslimanska bračna zajednica sveta ceremonija, a žene je ne smiju registrirati zbog mjesečnog menstrualnog ciklusa. Suci su presudili da žene ne mogu ući u džamiju dok imaju menstruaciju, stoga nisu sposobne ni za registraciju braka.

Samu ceremoniju muslimanskog vjenčanja, ili nikaha, obično vodi muškarac, međutim, brak se nakon toga mora zakonski registrirati. Prije ove presude bilo koji vladin dužnosnik – muškarac ili žena – imao je pravo registrirati brak. Iako neki muslimani radije potpisuju zakonske dokumente o braku u džamiji, mnogi to čine i u državnom uredu ili u kući mladenke.

“Gdje je zapisano da samo muškarac može registrirati brak?”

U okrugu Dinajpur su 2014. godine tri žene izabrane na poziciju službenica za registraciju braka, no Ministarstvo pravosuđa odbilo je njihovo imenovanje po sličnim osnovama kao ovima iznesenima u nedjelju. Jedna od tih žena, Ayesha Siddiqa, žalila se na sudu na odluku Ministarstva, ali na kraju je njena žalba odbijena.

“Neprihvatljivo je da žene zbog fizičkih razloga ne smiju obavljati ovaj posao. U Bangladešu žena može biti premijerka, može i upravljati avionom, zašto onda ne može registrirati nikah? Gdje je zapisano da samo muškarac može registrirati brak? Imam stručnu spremu koja me kvalificira za ovaj posao”, rekla je Siddiqa za DW.

Dodala je kako ne osporava ulogu muškog svećenika koji vodi vjenčanje, ali naglašava činjenicu da svatko može registrirati brak i da se nikah ne izvodi uvijek u džamiji.

“Ne prihvaćamo odluku suda”

“Ne prihvaćamo odluku suda. Zakon jasno precizira opseg posla onih koji registriraju nikah. I muškarci i žene mogu ga registrirati. To se odnosi i na razvod. Religija nema nikakve veze s tim”, rekla je Siddiqina odvjetnica Fawzia Karim.

Aktivisti civilnog društva pozvali su Visoki sud da preispita presudu.

“Presuda nas je šokirala i uvrijedila”, navode aktivisti, dodajući da ustav Bangladeša jamči jednaka prava za muškarce i žene.

(index.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular