Friday, June 18, 2021
HomeOsa newsSTOTINE LJUDI, BEZ NJIHOVOG ZNANJA, STAVILI NA ‘NE OŽIVLJAVAJ’ LISTU: Stane li...

STOTINE LJUDI, BEZ NJIHOVOG ZNANJA, STAVILI NA ‘NE OŽIVLJAVAJ’ LISTU: Stane li im srce ili disanje, doktori će ih pustiti da umru

Od 17. marta 2020. do danas, kako kazuje anketa, u 5,2 posto ustanova odluke o neoživljavanju donosili su bez konsultacija

Više od 500 ljudi u Velikoj Britaniji, tokom pandemije koronavirusa, stavljeno na popis onih koji odbijaju reanimaciju u slučaju zastoja srca ili disanja, bez da su o tome informisani oni ili njihovi staratelji. Pokazala je to engleska studija objavljena u četvrtak.

Jednostavno prekrižili ljude

Od 17. marta 2020. do danas, kako kazuje anketa, u 5,2 posto ustanova odluke o neoživljavanju donosili su bez konsultacija. U jednom domu penzionera, na primer, za sve starije od 80 koji imaju demenciju primenjeno je to pravilo, piše CNN.

Reč je, inače, o svojevrsnom sproazumu koji doktor prethodno treba potpisati u razgovoru s pacijentom koji se mora s tim i složiti. Ako pacijent nije u stanju donositi takve odluke, to umesto njega čini njegova porodica ili staratelji.

Bio je zdrav i pokretan, ali…

“Jim je bio u 80-im godinama. Početkom pandemije, zbog infekcije u plućima, završio je u bolnici. Čovek je do tada bio zdrav. Radio je, kretao se, vozio automobil, išao u kino…Nekih 12 sati nakon primitka u bolnicu, nazvao je svoju kćer Melanie. Bio je uznemiren, rekao joj je da je potpisao kraj svog života i da će uskoro umreti. Istakao je da su ga stavili u ‘ne oživljavaj’ režim bez da je na to pristao.”

Melanie je pokušala o svemu informisati osoblje bolnice. Jim je bio svestan, a niko ni njega ni njegovu kćer nije informisao o tome da ga neće reanimirati. Jim je, nedugo nakon što su ga primili, u bolnici i preminuo.

Amnesty International osudio je primenu odredbi “ne oživljavaj” nazvavši ih je samo pogrešnom već i protuzakonitom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments