Thursday, May 13, 2021
HomeArhivaŠta je kvantna fizika

Šta je kvantna fizika

Što više rastavljamo materiju, stvari oko nas, nalazimo da je sve, zapravo, vibrirajuća energija. Što dublje posmatramo prirodu materije počinjemo uviđati da postoji puno više prostora nego očigledne materije. Kvantna fizika je već prije puno godina efektno pobila naivnu koncepciju “verujem u ono što vidim”. Otkrilo se da su atomi većinom prazan prostor, dok su tzv. subatomske čestice očito valovi energije.

To bi značilo da je celi svet oko nas jedan veliki prazan prostor. Postojimo li onda uopšte?

“Svi događaji i predmeti s kojima se susrećemo u stvarnom životu – zgrade, ljudi, gradovi, automobili, mesta – sve što vidimo, držimo, dodirujemo, mirišemo, okusimo i čujemo – postoje kao rezultat vizije i osećaja u našem mozgu”.– Harun Yahya.

Mi smo naučeni da razmišljamo kako su te slike i osećaji uzrokovani čvrstim pojavnim svetom van našeg mozga, gde materijalne stvari postoje. Međutim, u stvarnosti mi nikada ne vidimo stvarne materijale niti ih dodirujemo. Drugim rečima, svaki materijalni entitet za koji verujemo da postoji u našim životima, je, zapravo, samo vizija koja je stvorena u našem mozgu.

Ovo nije filozofska spekulacija. To je empirijska činjenica dokazana od strane modern nauke. Danas bi svaki naučnik koji je specijalist medicine, biologije, neurologije ili bilo kojeg drugog područja vezanog za istraživanje mozga, kada bi ga se pitalo kako i gde vidimo svet, rekao da vidimo celi svet u centru vizije koji se nalazi u našem mozgu.

Ova činjenica je naučno dokazana u dvadesetom veku, i iako se može činiti čudnim, neophodno se podrazumeva da je potrebno odgovoriti na sledeća dva pitanja: “Ako tokom života samo posmatramo vizije stvorene u našem mozgu, onda ko stvara te vizije? I ko je taj koji promatra ove vizije u našem mozgu, uživa u njima, postaje uznemiren ili srećan? “

Harvardski profesor fizike, P.W. Bridgeman objašnjava: “Struktura prirode je takva da je procesi naših misli uopšte ne mogu shvatiti… Dostigli smo granice vizije velikih pionira nauke.”

Popularni američki fizičar Michio Kaku je takođe izjavio: “Fizičari svake godine dolaze sa sve luđim idejama o fizičkoj stvarnosti. To je zato što je stvarnost luđa od svih naših mogućih ideja.”

Uzimajući to u obzir, postavlja se pitanje: koja je stvarna priroda našeg postojanja? Jesam li ja fizičko telo? Ili fizičko telo udomljava “pravog mene”? Ako je tako, ko sam ja? Ako je ovo fizičko telo samo nakupina vibrirajućih valova energije, koji su presvučeni i ukrašeni drugim valovima energije, u tom slučaju ispada da smo mi, grubo rečeno, samo kožom presvučena vreća raspadajuće materije. Svakako, mi mora da smo nešto više. Ali što je to više? Teolozi i filozofi debatuju i razmišljaju o ovim pitanjima od samog početka vremena.

Posmatrajuću iz perspektive biohemije, ljudsko je telo građeno od kiseonika, ugljika i vodonika, uz manje količine ostalih hemikalija poput kalcijuma, fosfora, sumpora, kalija, itd. Kad bismo išli kupiti ove hemikalije u istom omjeru koji se nalazi u našem telu, cena bi bila smešno niska. Većina ljudskog tela je građena od kisika i vodonika, što je u osnovi, voda. Naučnici izjavljuju da je telo sačinjeno od 68% vode. Proteini sačinjavaju 16,6%, masnoće 14,9% i ugljen monoksid 3,3%. Drugi elementi se nalaze u manjim postocima. Voda nije skupa, takođe ni proteini niti ostale tvari. Očito je da vrednost ljudskog tela nije u njegovim hemikalijama.

Ispada da mi živimo u svetu koji samo posmatramo, a ono što vidimo zapravo i ne postoji, ali ipak na neki način to sve doživljavamo kao stvarnost. Šta nas onda, zapravo, čini vrednima ako to nisu sirove hemikalije koje čine fizičko telo, a koje je većinom prazan prostor i u kojem sitne čestice plešu na valovima energije? Jedino logično objašnjenje je da postoji nešto više – nešto nedohvatljivo našim zatupljenim materijalnim osetilima… nešto što oplemenjuje svaki odnos pun ljubavi i što nas pokreće da imamo interakciju s drugim ljudima i životinjama… nešto čija se vrednost ne može izmeriti novcem… nešto transcendentalno…

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments