Friday, June 18, 2021
HomeOsa newsSpremaju nas za novu pandemiju

Spremaju nas za novu pandemiju

Lideri 23 zemlje i SZO podržali ideju stvaranja međunarodnog sporazuma, koji bi trebalo da pomogne celom svetu kada nastane nova pandemija.

Ta ideja, u čijoj osnovi je jedinstven odgovor na pandemiju i jednak pristup vakcinama i medicinskim sredstvima, prvi put je pomenuta na prošlom Samitu G20, a izgovorio ju predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel.

“Biće još pandemija i slišnih velikih hitnih zdravstvenih situacija. Ni jedna vlada niti multilateralna organizacija se s tim pojedinačno neće moći izboriti”, napisali su lideri 23 zemlje, zajedno s predstavnikom Svetske zdravstvene organizacije.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je bio još precizniji govoreći o mogućnosti nastanka nove pandemije: “Nije pitanje da li, već kada”.

Stoga, cilj sklapanja međunarodnog sporazuma bi trebalo da bude da se ojača odgovor na takve pandemije kroz zajednički sistem upozoravanja, proizvodnju i distribuciju vakcina, dijagnostikovanje i ličnu zaštitu.

Kako je preneo Rojters, zemlje koje su potpisale tu inicijativu su: Fidži, Portugal, Rumunija, Velika Britanija, Ruanda, Kenija, Francuska, Nemačka, Grčka, Korejha, Čile, Kosta Rika, Albanija, Južna Afrika, Trinidad i Tobago, Holandija, Tunis, Senegal, Španija, Norveška, Srbija, Indonezija, Ukrajina, kao i SZO.

(b92)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments