Monday, May 10, 2021
HomeEventiDijasporaŠOK NA IZBORIMA U BiH Dodik izgubio Banjaluku, Izetbegović Sarajevo, a promena...

ŠOK NA IZBORIMA U BiH Dodik izgubio Banjaluku, Izetbegović Sarajevo, a promena su izvesne i u SVIM VEĆIM GRADOVIMA

U Bosni i Hercegovini juče su održani lokalni izbori, sedmi po redu od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Glasanje je juče, kao i u drugim zemljama u regionu koje su ove godine imale uzbore, održano u nešto specifičnijim uslovima, tokom pandemije korona virusa.

Pravo glasa imalo je 3.283.380 birača, koji su juče birali 120 načelnika, 22 gradonačelnika i 3.142 većnika (odbornika), od čega 23 predstavnika nacionalnih manjina. Izlaznost je, prema trenutnim projekcijama, oko 50 odsto.

Iako konačni rezultati još nisu obrađeni, prema postojećim projekcijama se otprilike zna ko je gde i kako prošao, a desili su se i preokreti.

Kako su mediji tokom večeri prenosili, aktuelni član Predsedništva BiH Milorad Dodik, odnosno njegova stranka SNSD, izgubila je Banjaluku, dok je Bakir Izetbegović i njegova Stranka demokratske akcije (SDA) izgubila Sarajevo.

To u praksi može da znači da novi, drugi ljudi i druge partije dolaze na vlast u ovim gradovima.

U Banjaluci promena – Draško Stanivuković će po svoj prilici biti novi gradonačelnik ovog grada. Kako je sam sinoć rekao, “nakon 22 godina u Banjaluci pobedio je čovek koji nije iz SNSD”.

Njegove pristalice slavile su sinoć na Trgu Krajine, nakon što je potvrđeno da je odneo pobedu nad kandidatom SNSD Igorom Radojičićem.

Komšićev DF dobio tri opštine

Lider Demokratskog fronta (DF) i član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da je ta stranka osvojila tri gradonačelnička mesta u Federaciji Bosne i Hercegovine, a da broj odbornika i dalje nije poznat.

Kandidati za gradonačelnika DF pobedili su u opštinama Doboj Jug, Lukavac i Čelić, a trenutno su nezna broj mesta u većima.

– Išli smo putem kojim smo mislili da ćemo proći. Imamo tri gradonačelnika i imaćemo više odbornika nego sada, kad se završi brojanje glasova – rekao je Komšić, prenosi Klix.ba.

Turbulentno u Republici Srpskoj

Rezultati u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru zasenilili su kompletne lokalne izbore u Republici Srpskoj, potez DNS mogao bi da se pokaže odlučujućim u sva tri slučaja, a najveće pitanje je ko će sada da formira skupštinske većine.

Posle dve decenije DNS je ostao bez svog bastiona Prijedora, a SDS je uspeo da sačuva gradonačelničko mesto u Bijeljini, i pored toga što ih je samo nekoliko meseci pred izbore napustio tadašnji gradonačelnik Mićo Mićić i potpisao kolicioni sporazum sa SNSD, piše “Srpskainfo”.

Mnogo toga se u Republici Srpskoj promenilo na juče održanim lokalnim izvorima: SNSD je osvojio 41 (grado)načelnika, jednog više nego pre četiti godine, uključujuči osvajanje Gacka, koga je oduvek držao SDS. Partiji Milorada Dodika pripalo je i mesto gradonačelnika Istočnog Sarajeva koji se po prvi put na izborima birao direktno, a gledano statistički, SNSD je imao izborni rast.

SDS osvojila još šest opština

Istovremeno, SDS je osvojila šest opština i gradova više nego što je imala do sada, a sa koalicionim partnerima imaju plus devet lokalnih zajednica, među kojima su i neke dugogodišnje sredine SNSD, poput Dervente.

Ujedinjena Srpska za sebe je upisala dva načelnika –u Stanarima i u Bratuncu, s tim što je ovaj drugi bio kaolicioni kandidat.

Međutim, rezultati u Banjaluci, Prijedoru i u Bijeljini, zbog svog značaja i simbolike, u drugi plan su bacili sve ostale lokalne zajednice. U najvećem gradu Srpske Igor Radojičić (SNSD) izgubio je od Draška Stanivukovića (PDP), Dalibor Pavić (SNSD) pobedio je Dragutina Rodića (DNS) i Maju Dragojević Stojić (SDS) u Prijedoru, a u Bijeljini je Mićo Mićić, kandidat SDS Semberija, SNSD i još nekih partija je poražen od Ljubiše Petrovića – SDS.

Politička analitičarka Tanja Topić tvrdi da je na rezultate u ova tri grada najviše uticalo potez DNS, odnosno njihova odluka da istupe iz vladajuće koalicije na nivou RS, te odluka lidera DNS Nenada Nešića da pozove svoje glasače da podrže kandidate SDS i PDP.

– Mislim da su u Banjaluci SNSD izneverili koalicioni partneri, počev od DNS. To će se vrlo jasno videti kada se budu sabirali i oduzimali glasovi i već vidim pojedine naznake iz SNSD da su razočarani upravo koalicionim partnerima – tvrdi Topićeva.

Ona smatra da je jedan od dva ključna faktora koji su uticali na rezultate izbora u Bijeljini upravo to što je u tom gradu izostala podrška DNS Mići Mićiću.

– Drugi razlog je bila jasna poruka građana da neće da trpe njegovu „izdaju“. Taj potez salto mortale i prelazak u drugi tabor očito je bio razlog za kažnjavanje Mićića. Kada je reč o Prijedoru, njega je DNS izgubio na činjenici da kandidatkinja SDS nije prihvatila poziv DNS na saradnju i nije pozvala glasače SDS da glasaju za kanididata DNS – kaže Topićeva.

Kada se slegne euforija zbog pobeda za gradonačelnike, počeće se brojati rezultati za odbornike, a od toga znači ko će da formira skupštinske većine. Sam ili sa koalicionim partnerima. A tu bi situacija mogla da bude dosta drugačija.

Lider SNSD Milorad Dodik izbrojao je da je SNSD sa koalicionim partnerima na izborima imao kapacitet od 60 odsto, ali je Radojičić ipak izgubio. Na osnovu toga, lider SNSD je zaključio da svi partneri nisu igrali za Radojičića, sve uz poruku da onaj ko ne bude deo skupštinske većine u Banjaluci, neće biti ni deo većine na republičkom nivou.

– Sam gradonačelnik kao gradonačelnik ne znači puno ako nema podršku skupštine opštine odnosno grada. Znamo da ga može opozvati, da mu može zagorčati život. Biće zanimljivo videti kako i ko će da formira većinu u loklanim parlamentima – kaže Topićeva.

Izborna noć za lokalne izbore sinoć nije bila ni završena, a lideri opozicije već su poručivali da je ovo samo uvod u opšte izbore 2022.twitter.comhttps://pulsembed.eu/p2em/5tNceeAPB/

Da li je to zaista tako, naročito ako se setimo pretprošlih lokalnih izbora u RS na kojima je SDS pobedio, ali su dve vodine kasnije, na opštim, poraženi od SNSD.

– Ovo jeste jedna vrsta proseka stanja. Vrlo je važno da oni koji su u vlasti na nivou RS i BiH ovo shvate kao upozorenje, propitivanje načina vladanja i ponašanja. Naravno, dve godine su uvek jako veliki period, ali po meni je u celoj priči najvažniji potres koji se desio u Banjaluci. Stranka je poraz doživela nakon suverene vladavine i uz korištenje svih resursa koje su imali, kao i uz podršku čak i predsednice Vlade Srbije koja je došla u Banjaluku poslednji dan kampanje – smatra Topićeva.

Prema podacima CIK BiH, izlaznost na lokalnim izborima na nivou cele BiH bila je 50 odsto, ali je po entitetima Republika Srpska imala izlaznost od 55 procenata, a Federacija BiH 47 odsto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments