Friday, June 18, 2021
HomeOsa newsSindikalna potrošačka korpa u BiH za četvoročlanu porodicu tokom prošle godine mesečno...

Sindikalna potrošačka korpa u BiH za četvoročlanu porodicu tokom prošle godine mesečno je iznosila oko 2000 KM. Reč je o minimalnim troškovima života četvoročlane porodice

Litra ulja 2,60, deset domaćih jaja 7, kilogram piletine 10 konvertibilnih maraka… To su nove cene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini. A ekonomski stručnjaci najavljuju daljnji rast, piše Večernji list BiH.

Što je poskupelo?

Oni proizvodi kojima je trenutno cijena ostala ista dolaze u manjim pakovanjima.

Tako čokolade više nisu od 100 ili 300, nego od 80 i 220 grama, gramaža topljenih sireva takođe je smanjena, iznos koji ste prije plaćali za paštetu od 100 grama sada dajete za 95 ili 80 grama, a umjesto 250, maslac sada teži 200 grama. Umesto da recipročno gramaži pada i cena, ona je takođe porasla pa tako ova namirnica sada uglavnom stoji oko 5 konvertibilnih maraka.

Petsto grama zamrznutih liganja stoji od 9 do 12 KM, 450 grama zaleđenog povrća, poput graška ili mahune, platit ćete 2,40 KM, 500 grama tjestenine uglavnom više od 2 KM, kilogram riže od 4 do 5,50 KM…

Da su cene gotovo svega, od hrane, pića, duvana do prijevoza, porasle, potvrđuju i podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru u proseku su porasle za 0,3 posto u odnosu na decembar prošle godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Alkoholna pića i duvan u prosjeku su skuplji za 2,3 posto, nameštaj, uređaji za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 1,2 posto, a prevoz za 1,1 posto.

– Hrana i bezalkoholna pića skuplji su za 0,9 posto, zdravstvo, restorani, hoteli i ostala dobra i usluge za po 0,2 posto te rekreacija i kultura za 0,1 posto – navode iz Federalnog zavoda za statistiku.

Dodaju kako su neke stvari i usluge jeftinije u odnosu na mjesec prije.

– Odeća i obuća u prosjeku su jeftinije za 7,6 posto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za 0,1 posto, dok se u ostalim odeljcima cene u proseku nisu mijenjale – ističu iz spomenutog Zavoda.

S druge strane, gotovo 200.000 radnika tokom proteklih meseci primalo je tek najnižu platu u visini od 520 konvertibilnih maraka. Usporedbe radi, najniža plata u Republici Hrvatskoj iznosi 4250 kuna ili oko 1100 konvertibilnih maraka.

Troškovi života

Velik broj osoba nije bio sreće da primi i toliko s obzirom na to da su poslodavci zbog pandemije zatvorili firme, a radnike poslali kućama. Iz Porezne uprave Federacije BiH ranije su naveli da je u mart 2020. godine, kada je proglašena pandemija korona virusa, ukupno 23.025 zaposlenih primilo najnižu platu u Federaciji BiH. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH ističu da je pandemija od tada dovela do nagle promjene na tržištu rada na način da se drastično povećao broj radnika s najnižom platom.

Za vreme pandemije korona virusa otprilike 200 hiljada radnika primalo je najnižu platu , kazali su iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Prosečna isplaćena mesečna neto plata po zaposlenom ostvarena u Federaciji Bosne i Hercegovine za oktobar 2020. godine iznosi 961 KM.

Prosječna isplaćena mjesečna neto plata po zaposlenom ostvarena u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje avgust 2020. godine – septembar 2020. godine iznosi 957 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu tokom prošle godine mjesečno je iznosila oko 2000 KM. Riječ je o minimalnim troškovima života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine prehrana, stanovanje i komunalne usluge, higijena i održavanje zdravlja, obrazovanje i kultura, odjeća i obuća, prijevoz i održavanje domaćinstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments