Saturday, May 8, 2021
HomeArhivaSanela Agić - Roditelji koji kontrolišu živote svoje dece

Sanela Agić – Roditelji koji kontrolišu živote svoje dece

Svi roditelji žele najbolje za svoju decu. Žele da se njihovi mladi ljudi pretvaraju u odrasle, koji dobro uče i doprinose društvu. Neki roditelji, verujući da su njihova odrasla deca previše neiskusna za donošenje odluka, povlače sve korake da upravljaju njihovim  životom. Oni nehotice postaju „roditelji čudovišta“. Mnogi od njih mešaju se u aktivnosti i odnose svoje dece. Drugi postaju  u određenoj meri narcisoidni ; oni na svoju decu nameću nerazumna očekivanja. Ako imate roditelje koji PRELAZE SVE GRANICE, i pokušavaju da drže kontrolu na svim poljima vašeg života onda treba da uradite nešto.

Zašto roditelji postaju kontrolni čudaci

Imati kontrolu od roditelja može vam uništiti život. To tek počinjete primećivati  kao odrasla osoba. Oni jednostavno žele da imaju potpunu kontrolu nad vama, ali ako im to kažete, to može rezultirati velikom borbom. Umesto da se upuštate u sukob, odvojite malo vremena za analizu njihovog ponašanja. Omogućiće vam da im pristupite s empatijom i učinit ćete ih manje obrambenim.

Teško detinjstvo, često je razlog nečijeg nesrećnog puta. Roditelji koji imaju kontrolu su možda i sami imali manipulativne roditelje ili braću i sestre; odrasli su verujući da je kontrolisanje drugih nešto sasvim normalno. Roditelji s manipulativnim sklonostima možda su u prošlosti bili sami povređeni. Zbog nesigurnosti mogu svoju decu držati na lancu. Ako su pre bili na pokornim položajima, upravljanje njihovom decom je način da oni budu dominantni. Naravno, neki roditelji su narcisti. Postaju manipulativni za odbranu svog ega. Takvi roditelji smatraju da bi se drugi trebali prilagoditi njihovim očekivanjima i odbijaju razmotriti bilo kakve alternative. Za njih je kompromis slabost.

Znakovi da imate roditelja koji vam kontrolisu živote.

Možda želite pokrenuti predmet preterane kontrole s roditeljima, ali ne želite ih uvrediti. Možda niste sigurni i ako su oni samo zabrinuti. Kako ćete znati da li oni preterano kontrolišu ili su samo zaštitni? Biti perfekcionisti -Roditelji koji kontrolišu nakaze imaju tendenciju da žele „da je sve na svom mestu.“ Stvaraju krute strukture za vas i često postavljaju ultimatume ako ne sledite upute prema njihovim zahtevima. Po njihovom oni uvek znaju najbolje. – Kada, vaši odlučni roditelji uvek pretpostavljaju da znaju šta je najbolje za vas. Oni odbijaju razmotriti alternativne načine delovanja i ne daju vam slobodu DONOSENJA ODLUKA. Nerazumna očekivanja  – Budući da su perfekcionisti, vaši roditelji koji upravljaju vama mogu vam postaviti nerealne ciljeve. Njihovi zahtevi, poput postizanja savršenih rezultata, nerazumni su i mogu vam uzrokovati da se osećate da niste u stanju ništa dobro učiniti. Da biste bili sigurni da stvari radite na njihov način, često nude konstruktivne kritike. Možda vam nedostaje inicijativa, jer ste previše navikli da oni donose odluke umesto vas. Kontrolisanje roditelja donosi do nemati poverenja u samog sebe. Da bi vi uradili nesto onako iz njihovih očekivanja mogu da počnu sa ucenama. Oni mogu da te izlože  preteranom dramatizovanju posledica ako se ne pridržavaš toga što su njihova očekivanja od tebe. Čak neki roditelji prete raskidanjem odnosa ako ne uradite onako kako oni to očekuju od vas. Ali to nije normalno, morate biti svesni toga, ovde se ne radi o ljubavi nego o kontroli nad vama.

Manipulativni roditelji monopoliziraju naklonost svog deteta – Vaši drski roditelji mogu biti sebični u vezi s vašom ljubavlju. U pokušaju da vas imaju samo  za sebe, pokušavaju da vas odseku od prijatelja pa čak i od vaših partnera.  Naravno ako ne ispunjavate njihova očekivanja može se desiti da vas totalno finansijski  prestanu donirati. Vaši su  roditelji verovatno mikrokreditni menadžeri. Oni će obavljati zadatke u vaše ime, strahujući od toga da ćete vi pogrešiti. Zbog njihovih postupaka osećate se kao da ne možete biti odgovorni sami za sebe. A u suštini baš oni sami prave greške koje se naravno ne priznaju. Ako su vam roditelji kontroverzni čudaci, oni će donositi odluke bez savetovanja s vama. To drugima govori kako ih niste u stanju napraviti sami.

Tvoji će roditelji bombardovati vaš telefon pozivima ako ste uradili ili pomislili da nešto uradite što nije po njihovoj volji. Oni će se mešati  u sve. Ovakvi roditelji nisu ni svesni da ne rade za dobro svoje dece, baš upravo obrnuto. Oni vam ne dopuštaju da sami rešite svoje probleme. Nisu ni  svesni da vam omalovažavaju sposobnost vaših sopstvenih izbora.

U pokušaju da monopolizujete svoje vrijeme, roditelji vas mogu preopteretiti odgovornostima. Težina vam može pružiti osećaj kao da ne možete imati vlastiti život.

Takvi roditelji ne pružaju šansu svojoj deci da budu samostalni. Uporni roditelji su previše uključeni u aktivnosti svoje dece.Oni se previše uključuju u njihov društveni život i često daju detalje svojim prijateljima. Oni ne shvaćaju da vam trebaju omogućiti da pogrešite kako biste RASLI.

Kontrolisani roditelji su pasivno-agresivni.

Ljuti roditelji su često pasivno-agresivni. Oni će odbiti naklonost ili komunikaciju dok ne upadnete u njihov red. Njihova „ŠUTNJA“ je takođe njihov način i oblik kontrole. Psihičko ubijanje : Ne žele uopšte da troše svoje  vreme da poslušaju vaša objašnjenja za svoje postupke. Za njih su vaše metode gubljenje vremena; njihovi su načini uvek najbolji.

SUOČAVANJE sa roditeljima koji vas kontrolisu.

Prvo se osnažite. Možda imate roditelje koji vas pokušavaju zadržati u emocionalnom zatvoru sličnom Alcatrazu, ali VI STE ODGOVORNI ZA SVOJE POSTUPKE. Razvijte plan kako biste postavili svoje granice i stekli kontrolu nad svojim životom. Donesite odluku AKO NE MOŽETE SAMI POTRAŽITE TERAPIJE ZA TO,  zapamti da moraš TI svoj život da živiš. Ne možete promeniti roditelje; to je činjenica koju morate prihvatiti. Međutim, možete odlučiti da se distancirate od njih. Takođe trebate da prekinete sve finansijske podrške sa njihove strane i da ih što manje molite za usluge. Jer to je način na koji vas drže u zlatnom kavezu.

Zahvaljujem se svojim vernim čitaocima, za više informacija i praćenje mog rada možete da pogledate na moj Facebook i Instagram. Takođe za sva vaša pitanja možete da mi se obratite putem email adrese: sanela38@live.nl.

Voli vas, vas Životni trener ,

Sanela

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments