Thursday, May 6, 2021
HomeArhivaSamo jednom u deset godina se može oboleti od gripa, otprilike 4-5...

Samo jednom u deset godina se može oboleti od gripa, otprilike 4-5 puta u životu. Ovo ostalo su bolesti koje liče na grip, otkriva dr Nestorović.

Sok od crne zove je najbolji u borbi protiv virusa kao i sve crveno voće i preventivna upotreba cinka

Prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog mnogo puta je govorio o gripu, virusima, prirodnim lekovima i o tome da li ima svrhe vakcinisati decu protiv gripa.

“Grip je popularna bolest. Prošla godina je donela rezultate nekih novih istraživanja i promenila naše mišljenje o gripu. Iako ste sigurno mnogo puta u životu za sebe rekli da imate grip, to u većini slučajeva nije bilo tako. Samo jednom u deset godina se može oboleti od gripa. Otprilike 4-5 puta u životu. Ovo ostalo su bolesti koje liče na grip”, ispričao je lekar.

Doktor Nestorović je još dodao da je priča o gripu uvek malo “naduvana” i da svi mi moramo da preživimo određeni broj infekcija u životu, ali da je u retkim slučajevima u pitanju pravi grip.

Govoreći o tome kako se virusi šire i opstaju na niskim temperaturama, doktor Nestorović kaže da virusi imaju izvesni omotač koji ih štiti tokom zime, te da ispod nule mogu da žive i do pola sata. Leti opstaju čak 10 sati.

“Ako se neko nakašlje i uzme ove novine, a vi ih uzmete u narednih deset sati, možete se razboleti”, objašnjava on.

Nestorović je naveo i da su istraživanja pokazala da nama virus gripa zapravo ništa ne radi kao takav. On aktivira naš imuni sistem pa se onda on “okreće” protiv nas.

Sok od crne zove, upotreba cinka i sve crveno voće su najbolji u borbi protiv virusa

“Najbolji u borbi protiv virusa su sok od crne zove, sve crveno voće i preventivna upotreba cinka“, preporučio je lekar.

Kada je reč o deci i povišenoj temperaturi on kaže da, ako je dete dobro raspoloženo i ima temperaturu, to je beznačajno. Tek ako je dete kilavo, spava mu se, leži, loše izgleda, odmah se treba javiti lekaru, a prethodno se savetuje spuštanje temperature antipireticima i rashlađivanjem.

Sok od crne zove – prirodni lek za virus

“Pokazalo se i da gomila prirodnih lekova ima odlična dejstva. Konkretno, odlična stvar je zova – sok od crne zove. U Izraelu je grupa naučnika pokazala da je crna zova osam puta bolja u borbi protiv gripa od bilo kog lekaAli samo kao sok, ako se ovako konzumira može da bude otrovna. Sok mogu da konzumiraju i bebe“, otkriva doktor Nestorović.

“Takođe, sve crveno voće sadrži antocianine, materije koje se vezuju i sprečavaju virus da uđe u ćeliju. Sve crveno voće, aronija, borovnica, ribizla, malina, su antivirusni lekovi i najbolji vid prevencije. Osim toga, Američka akademija za porodičnu medicinu preporučuje i preventivno uzimanje cinka u niskim dozama, 5-7 mg za decu, 10-15 mg za odrasle, od oktobra do aprila. To je odlično kao prevencija i u lečenju respiratornih infekcija.” – savetuje dr Nestorović.

Upotreba cinka u borbi protiv virusa

Prema doktorovim rečima, cink stimuliše imunitet i blokira receptore na mestima gde se vezuju virusi, ali i bakterije. On zauzima njihovo mesto i sprečava da se oni tu vežu. Deca koja uzimaju cink dokazano imaju pet puta ređe proliv, tri puta ređe infekcije, viši koeficijent inteligencije i bolje rastu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments