Wednesday, July 28, 2021
HomeOsa newsEkonomijaŠah-mat za kraj 2020: Kina je sve bliže tome da postane prva...

Šah-mat za kraj 2020: Kina je sve bliže tome da postane prva svetska ekonomija SAD će se naći na drugom mestu, u narednim godinama, a onda slede Japan, Indija, Nemačka…

Kina će prestići SAD i postati prva ekonomija u svetu 2028. godine, pet godina ranije nego što je prethodno procenjeno, usled razlika u oporavku od pandemije virusa kovid-19, saopštio je CEBR.

Pandemija i posledice po dugoročni ekonomski rast na Zapadu išli su u korist Kine, koja je vešto upravljala krizom sa strogim ranim “zaključavanjem”, navedeno je u novom godišnjem izveštaju Centra za ekonomska i poslovna istraživanja.

Procenjuje se da će Kina ostvariti prosečan ekonomski rast od 5,7 odsto godišnje od 2021. do 2025. godine, a da će zatim usporiti na 4,5 odsto godišnje od 2026. do 2030. godine.

Iako će SAD, verovatno, imati snažan oporavak nakon pandemije 2021, njihov ekonomski rast bi mogao da uspori na 1,9 odsto od 2022. do 2024. godine, a zatim na 1,6 odsto posle toga, ističe se u izveštaju.

“Ekonomska borba i meka moć između SAD i Kine je već neko vreme sveobuhvatna tema globalne ekonomije”, piše dalje. Procenjuje se da će se uticaj pandemije na globalnu ekonomiju u većoj meri odraziti na inflaciju, a ne na sporiji rast.

Japan će ostati treća ekonomija sveta do početka 2030. godine, kada će ga prestići Indija i potisnuti Nemačku sa četvrtog na peto mesto. Velika Britanija, trenutno peta svetska ekonomija, od 2024. godine biće na šestom mestu, navodi se u izveštaju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular