Thursday, May 6, 2021
HomeOsa newsPolitikaSAD ukidaju podršku operacijama Saudijske Arabije u Jemenu: Zamrznuta prodaja oružja Saudijcima

SAD ukidaju podršku operacijama Saudijske Arabije u Jemenu: Zamrznuta prodaja oružja Saudijcima

Sjedinjene Američke Države su najavile kraj podrške za operacije u Jemenu koje predvodi Saudijska Arabija, zbog najgore svetske humanitarne krize koju je izazvala kampanja bombardovanja. Ovu odluku je najavio savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejk Salivan, navodi Gardijan.

Većina u Kongresu je već glasala za ukidanje podrške saudijskoj kampanji, imajući u vidu broj mrtvih civila, ali i ubistvo Džamala Kašogija, saudijskog disidenta i kolumniste Vašington posta, koje su izveli saudijski agenti 2018. godine. Donald Tramp je koristioo veto da blokira ovaj potez, a njegovi protivnici nisu imali dvotrećinsku većinu u Kongresu neophodnu da se premosti veto.

Kako je naveo Salivan, SAD će zamrznuti prodaju oružja Saudijcima, a imenovan je i specijalni izaslanik za Jemen, da bi se izvršio dodatni pritisak na Saudijsku Arabiju, Emirate i Hute, da načine trajniji mirovni dogovor.

Distanciranje Vašingtona od Rijada jedan je od preokreta u spoljnoj politici Amerike, jer su Tramp i Pompeo tretirali Saudijsku Arabiju i princa Mohameda bin Salmana, kao glavnog saveznika u borbi protiv Irana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments