Friday, June 18, 2021
HomeZanimljivostNaukaRusija pravi veštačku kožu za čovekolike robote

Rusija pravi veštačku kožu za čovekolike robote

Ruska kompanija za proizvodnju robota „Promobot“ otvara Odeljenje za istraživanje i razvoj, laboratoriju i kancelariju u Vladivostoku gde namerava da pravi hiperrealističnu veštačku kožu, saopštila je kompanija.

„’Promobot’ otvara razvojni centar i kancelariju u Vladivostoku. To je već druga kancelarija kompanije u Rusiji i četvrta u svetu. Dalekoistočno odeljenje je usredsređeno na proizvodnju čovekolikih robota ‘Robo-C’, stvaranje veštačke kože i 3D-modela androida za dalju proizvodnju robota“, precizirala je kompanija.

Prema navodima kompanije, u novoj kancelariji, koju je, između ostalog, finansirao Dalekoistočni fond za visoke tehnologije (DFVT), radiće centar za 3D modelovanje humanoidnih robota i laboratorija za rad sa polimerima u kojoj će biti pravljena hiperrealistična veštačka koža. U okviru kancelarije će raditi i predstavništvo za rad sa azijsko-pacifičkim regionom.

„Sada je glavni zadatak našeg tima da humanoidne robote učinimo ne samo realističnim, već i atraktivnim, da unesemo estetiku u taj pravac. U Vladivostoku imamo sve uslove za to i uveren sam da ćemo u bliskoj budućnosti napraviti kvalitativni skok u industriji“, izjavio je direktor dalekoistočnog odeljenja, skulptor i dizajner Petar Čegodajev.

S druge strane, kancelarija u Permu, u kojem je 2015. godine i osnovana kompanija „Promobot“, nastaviće sa pravljenjem metalnog okvira za „Robo-C“, hardvera i softvera za upravljanje pokretnim delovima robota. Pored toga, u Permu je sačuvan celokupan razvoj uslužnih robota modela V4.

Kompanija „Promobot“ je najveći proizvođač autonomnih uslužnih robota u Rusiji, Severnoj i Istočnoj Evropi. „Promoboti“ se koriste kao administratori, promoteri, konsultanti, vodiči i portiri koji zamjenjuju zaposlene ili im pomažu.

Kako prenosi “Sputnik“, roboti već rade u Muzeju savremene istorije Rusije, „Sberbanci“, aerodromu Baltimor-Vašington, „Dubai molu“ i drugim mjestima. Svi proizvodi kompanije se prave u Rusiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments