Thursday, August 5, 2021
HomeArhivaRusi otkrili zastrašujuće tajne na Severnom polu – NEŠTO SE TAMO KRIJE

Rusi otkrili zastrašujuće tajne na Severnom polu – NEŠTO SE TAMO KRIJE

Polarna ekspedicija „Sever-2“

Dana 23. aprila 1948., vazdušna ekspedicija „Sever-2“, koju je predvodio A. Kuznjecov, sletela je na Severni pol. To se odvijalo u atmosferi potpune tajnosti. S materijala ekspedicije skinuta je oznaka tajnosti tek 1956.

Tri letelice su sletele u tačku sa koordinatama 90 ° severne širine. Prvi put je čovek, u savremenom dobu, kročio na pol na najseverniju tačku. To se dogodilo u 16:44h po moskovskom vremenu, a što je zabeleženo u Ginisovoj knjizi rekorda.

Tri dana, u najtežim uslovima, polarni istraživači su vršili naučna istraživanja. Rezultati dubokih merenja potvrdili su prisustvo podvodnog grebena, kasnije nazvanog Lomonosov greben.

Ovo su samo neke informacije koje su se našle u izveštaju. U stvari, ekspediciona kampanja je bila veoma opasna, nisu svi učesnici preživeli.

Šta je to što su istraživači uspeli da otkriju na području „pola relativne nepristupačnosti“?

Prema rečima samih naučnika, prvo što je bilo veoma iznenađujuće bilo je vreme. Umesto očekivanog polarnog mraza, dočekala ih je zimska otopljenost srednje zone.

Sve, bez izuzetka, obuzeo je osećaj nejasne teskobe. Kao da su predosećali opasnost koja je nadolazila. Odmah je odlučeno da se izmeri debljina leda. Ispostavila se dovoljnom da izdrži težinu aviona – 5 metara.

Činilo se da je sve u redu. Mogli su da podignu šatore i istražuju. Ali odjednom, bukvalno pred njihovim očima, stvorila se pukotina tačno ispod stajnog trapa jednog od aviona. Bilo je neophodno lagano odvući letelicu na sigurno mesto. Ali pukotine su počele brzo da se stvaraju na različitim mestima i brzo se punile vodom iz koje je dolazila para!

Veliki vrtlog u centru pola

Školjka leda koja se učinila prilično jakom raspadala se na komade. Za kratko vreme se sve okolo strahovito promenilo. Logor je bio podeljen na dva dela. Polarni istraživači završili su na različitim ledenim pločama. Moćna struja, koja je iznenada izbila, pokrenula je sve.

Ali to nije bilo najneverovatnije. Izmerivši smer nanosa leda, ispostavilo se da ledene brzine nose prema jugu velikom brzinom. I od merenja do merenja, kretanje se menjalo. Izgledalo je nemoguće, ali led je jurio sa ljudima u krug.

Drugog dana dogodio se još nešto: morska foka je plivala, pokušavajući da izađe iz vrtloga. Pojava životinje na polu takođe nije imala razumno objašnjenje. U međuvremenu, radijus opisanih krugova počeo je da se smanjuje. Već je bilo jasno: putanja kretanja leda je centripetalna spirala.

Trećeg dana situacija je počela da se menja. Krhotine ledene školjke lebdele su ka severu. Područja otvorene vode između ledenih ploča smanjivala su se. Polarna hladnoća se vraćala. Rotacija je konačno prestala i sve ledene ploče su opet prijanjale jedna o drugu.

Kada je ledena školjka ponovo dobila oblik čvrstog štita, preživeli su uspeli da podignu avione u vazduh.

Zanimljivo je da se tačno godinu dana kasnije, i dan za danom, ista priča ponovila u bazi na 81 ° N.š. 112 ° istočno. Ujutro, 25. aprila, iznenada, na tankom ledu pojavila se pukotina i sve se ponovilo.

A 1968. godine, američki meteorološki satelit ESSA-7 poslao je na Zemlju slike na kojima se jasno videla ogromna rupa pravilnog okruglog oblika.

Nauka više voli da ćuti o svim tim činjenicama, jer ne može ili ne želi da da razumno objašnjenje. Kao odgovor, moraćete da se obratite drevnim legendama, koje govore o Velikom polarnom vrtlogu – veštačkoj strukturi koju su stvorili Hiperborejci.

Šta je Veliki vrtlog? Prema tradiciji, to je osmišljeno da spreči globalnu poplavu, koja je periodično uništavala život i civilizaciju na planeti.

Mnogima će izgledati kao naučna fantastika. Na kraju krajeva, savremeni čovek je odavno izgubio svoje božanske sposobnosti. Ali, sudeći po brzini kojom se glečeri tope u današnje vreme, nepoznata konstrukcija je ponovo počela sa radom. Ostaje samo da se nagađa do čega ovaj proces može dovesti.

Izvor: Webtribune.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular