Friday, June 18, 2021
HomeZdravljeRoditelji više nemaju prava na svoju decu! Istorijska presuda Evropskog suda o...

Roditelji više nemaju prava na svoju decu! Istorijska presuda Evropskog suda o obaveznom vakcinisanju dece

Evropski sud za ljudska prava (ESLJP) prihvatio je stajalište Češke o obveznom vakcinisanju dece, stoji u istorijskoj presudi objavljenoj danas, koja odbacuje tužbe roditelja o kršenju njihovih roditeljskih prava.

To je prva presuda Evropskog suda za ljudska prava donesena po tužbi protiv obveznog vakcinisanja dece od dečjih bolesti i na nju se nije moguće žaliti.

Tužbe podnesene prije pandemije

Odluka ESLJP-a donesena je po tužbama podnesenima pre pandemije covida-19, od 2013. do 2015., no one bi mogle biti aktualizirane ako se povede rasprava o vakcinisanju dece protiv te zarazne bolesti koja je izazvala globalnu pandemiju.

Češke porodicei žalile su se ESLJP-u na odluke nacionalnih sudova jer im je upis dece u pripremni razred za osnovnu školu bio uslovljen vakcinacijom. U slučaju odbijanja vakcinacijesvoje dece protiv dečjih bolesti, bile bi novčano kažnjene.

ESLJP u svojoj presudi navodi da nije bilo kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

“Zaštita od bolesti koje predstavljaju veliki rizik zdravlja”

“Sud je utvrdio da su mere, na koje su se žalili tužitelji, a koje su procenjene u nacionalnom kontekstu, uravnotežene s ciljevima češke države, to jest zaštitom od bolesti koje predstavljaju veliku opasnost za ljudsko zdravlje”, navodi ESLJP.

Prema češkom zakonu, deca moraju biti vakcinisana protiv devet opšte poznatih bolesti, kao što su poliomijelitis (dečija paraliza), hepatitis B, tetanus, ospice, hripavac, osim u slučaju medicinski opravdanih razloga.

Češke vlasti provodile su politiku “legitimnih ciljeva zaštite zdravlja, kao i prava, navodeći da vakcinisanje štiti i one koji primaju cepivo i one koji ne mogu biti cepljeni iz medicinskih razloga” i zavise o kolektivnom imunitetu.

I dalje se niko nije izjasnio ko snosi odgovornost za negativne posledice vakcinacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments