Friday, June 18, 2021
HomeOsa newsRITUALNI PLES SA BALIJA KOJI PRIVLAČI DOBRO: Pogledajte kako izgeda ovaj performans...

RITUALNI PLES SA BALIJA KOJI PRIVLAČI DOBRO: Pogledajte kako izgeda ovaj performans (VIDEO) Balinežani su izuzetno vezani za svoju tradiciju i nikad ne zaboravlja na ravnotežu dobra i zla koja vlada u svetu.

Bali “Ostrvo Bogova” odiše raznolikom i bogatom tradicijom. Posebno se pozorišna tradicija smatra za jednu od najzanimljivijih na svetu.

Predstavlja sinergiju plesa, pozorišta i tradiocionalne muzike.

Na Baliju se oseća uticaj indijske hindu-budističke kulture, a prisutna je i kineska tradicija. Najstarija ritualna predstava na Baliju nastala je u osmom veku.

Kečak ples je vrlo popularan na Baliju. Predstavlja vrstu muzičke drame, zasnovane na priči iz ,”Ramajane”, antičkog hinduističkog epa. Govori o stalnoj borbi između dobra i zla. Ipak Barong i Rangda su najpoznatiji plesovi na Baliju. Ples nam prikazuje sukob između dobrog boga Baronga i zlog Rangde.

Barong je mitski lik životinje-čudovišta, koje podseća na lava. On je simbol dobra. Maska Barong ima velike oči, velike uši i krunu koja je pozlaćena i prekrivena komadićima stakla. Veruje se da kada stavite masku, koja prikazuje glavu Baronga, zli duhovi će zaobilaziti vašu kuću.

Na Baliju svaka maska ima svoju istoriju, posebno one za koje se smatra da imaju magijske moći. Ova mitska figura je preuzeta iz kineskog plesa lava. Rangda je njegov opozit, simbol je zla. Maska Rangde ima za cilj da uplaši ljude sa velikim očima i očnjacima i dugačkim, isplaženim jezikom. Ranga je manifestacija besa i destrukcije.

Svesni stalne borbe između dobra i zla, Balinežani žive u skladu sa prirodnim zakonima. Ne odustaju pred životnim nedaćama, jer na kraju dobro uvek pobedi zlo, kao što Barong pobeđuje Rangdu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments