Wednesday, July 28, 2021
HomeZanimljivostNaukaRevolucija na pomolu: Čovečanstvo je za korak bliže novom hiperbrzom internetu Kvantna...

Revolucija na pomolu: Čovečanstvo je za korak bliže novom hiperbrzom internetu Kvantna teleportacija je prenos kvantnih stanja sa jedne na drugu lokaciju, što podrazumeva deljenje informacije koje se odvija u istom trenutku…

Kvantna teleportacija – slanje kubita (kvantnih bitova) fotona kroz optički kabl preko velikih razdaljina – prvi put je uspešno demonstrirana. To dostignuće bi moglo da dovede do razvoja kvantnog interneta, što bi moglo da revolucionalizuje skladištenje podataka i računarstvo. Naučnici Kalifornijskog tehnološkog instituta Kaltek, NASA i Fermilaba uspeli su da pošalju kubite na razdaljinu od 44 kilometara uz visoku preciznost od preko 90 odsto. Optička mreža kroz koju su poslati napravljena je od uobičajenih materijala, koji bi bili podudarni sa postojećom infrastrukturom, piše Indipendent.

– Želeli smo da pomerimo granice ovog tipa istraživanja i napravimo važne korake na putu realizacije stvarne primene kvantne komunikacije i mreža, kao i da testiramo fundamentalne ideje fizike – izjavio je za sajt Motherboard vođa kvantnog naučnog programa u Fermilabu Panajotis Spentcuris.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular