Monday, May 10, 2021
HomeArhivaReč urednika - Gde je nestala ljubav?

Reč urednika – Gde je nestala ljubav?

Šta se desi ljudima pa se najednom prestanu voleti? Šta se to dogodi da nestane onog žara, strasti i ludosti, potrebe jednog za drugim, leptirića i noževa koji paraju utrobu kada vidimo voljenu osobu ili samo pomislimo na nju? Šta se to dogodi u našim glavama i srcima?

Setite se sebe i partnera na početku vaše veze. Kako ste se osećali? Koliko je trajao taj osećaj? Šta se dogodilo da se više ne osećate tako? U kojem trenutku umru osećaji? Gde uopšte nestane ljubav? Kuda to ona otputuje? Da li je to uopšte bila ljubav?

Posmatram parove koji su na početku veza u zanosu i transu, ludilu i žaru. Ljubav, oni je tako zovu, pršti na sve strane. I traje taj osećaj ludosti i zaljubljenosti neko određeno vreme… Godinu, dve, tri maksimalno. I onda se u jednom trenutku ugasi zaljubljenost i ludost, nestaje strast, prestaje komunikacija, nastupa ćutanje. A gde je nestala ljubav?

Od te ljubavi ostaju samo mrvice i navika. Ta navika ubija i ono malo što je ostalo. A na kraju ne ostaje ništa. Baš ništa. Veliko ništavilo. A (kao) bila je to velika ljubav… Šta im se dogodilo?

Pričam neki dan s prijateljicom na tu temu. Ljudi se s vremenom prestanu truditi – govori mi. Jednostavno se pogube u mašini vremena i udalje svako na svoju stranu. Okej, udalje se, prestanu truditi… Vreme, mašina, ovo, ono… Ali, gde je nestala ljubav? Gde je nestala ona iskra u oku, nož koji para utrobu, ljubavni plamen i žar, leptirići koji se vrpolje? Kuda su svi otišli? Gde je nestala ljubav koja pobeđuje sve?! Gde je popustila ta snaga koja te tera da se trudiš i boriš rukama i nogama za svoju ljubav, za svoju strast i iskru u oku, leptire u stomaku. Gde je ta volja koja ti puni baterije svaki dan da ti se da negovati svoju ljubav? Kako se uopšte može desiti da se nekome ne da truditi oko voljene osobe? Zar je to uopšte moguće?

Ja ne pristajem na one svakodnevne parole i opravdanja kako su vremena teška i da nas upravo zbog svega toga razne situacije udalje jedno od drugoga zbog egzistencije, previše posla i obaveza, dece (?!) i onoga što život nosi. Ne pristajem na ono da život nije baš uvek med i mleko i kako uz dobre nosi i one svoje loše dane, pa eto…

Ne želim prihvatiti onu kako ljubav s godinama ishlapi, a ostaje poštovanje, razumijevanje, sloga.  Ne mogu to prihvatiti i opravdati time izostanak ljubavi. I ne mogu ljubav kompenzovati ostalim surogatima kojima se prividno prikrivaju pravi problemi. Ne mogu i ne želim ničim opravdati izostanak ljubavi, jer da je prava ljubav u pitanju – ne bi se potrošila nikad. Jer da je prava ljubav ikada bila u pitanju ne bi nikada iščezla i nestala. Prava ljubav je uvek tu i kad su dobri i kad su loši dani. Prava ljubav je tu još jača nego ikada onda kada je najteže. Prava ljubav se ne potroši i ne prestaje zbog problema i raznih situacija u životu.

Pogledajte malo oko sebe. Ima parova koji žive svoju ljubav godinama. Lako ih je prepoznati. Pitajte ih da li im se dalo truditi. I pitajte ih kako su to uspeli.

I zato kada se prestanete truditi, kada odlete leptirići i kada vam se više ne da, nemojte govoriti da je nestala ljubav jer ljubavi nije ni bilo! Prava ljubav nikada ne prestaje. Prava ljubav uvek stanuje u našim srcima – ako je prava. Ona nikada i nikuda ne odlazi.

Njoj se uvek da biti tu. Njoj se uvek da – voleti!

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments