Saturday, June 12, 2021
HomeArhivaReč urednika

Reč urednika

Luksuz nisu ni šminka ni restorani ni visoke štikle. Pravi luksuz je živeti kako ti se sviđa. U udobnim čizmama i bojom ruža koji ti se sviđa ili potpuno bez šminke. Jesti ono što voliš, družiti se s onim s kim ti je lepo, biti zajedno iz ljubavi, a ne zbog osećaja dužnosti.

Naučite odbaciti nepotrebno, ono što je postalo zastarelo i istrošeno, ali čuvajte ono volite. Petogodišnja kćerka moje prijateljice celi svoj mali život nosi u goste svoju kašičicu. Može sebi dozvoliti luksuz da jede kašikom koja joj se sviđa. Njena majka se toga stidi i svaki se put pokušava opravdati.

Luksuzan život nije „zato što ti to zaslužuješ“, već zato što je ta stvar tebe dostojna. Šoljica koju ti je poklonila sestra. Tatina majica, u kojoj je tako ugodno spavati. Kolač po maminom receptu. Poljubac voljenog čoveka. Zanimljive knjige. Dobri filmovi. Omiljene pesme. Sveža posteljina. Čist stan. Život koji si sama izabrala.

Luksuzan život nije nerviranje kada nešto ne ide kako treba. Čarape ti se mogu pokidati. Testo može ne narasti. Prijatelji ne žele gledati tvoj omiljeni film. Voljena osoba može te napustiti. Možda ne dobiješ unapređenje na poslu. Svašta se može desiti.

Ako ti nešto ne uspeva, to nikako ne utiče na tvoju vrednost. To samo znači da trenutno ne ide sve kako želiš.

Luksuzan život znači imati mogućnost izbora. Da zakrpaš pokidane čarape ili da kupiš nove. Baciš kolač i naručiš pizzu ili da pokušaš ispeći drugi. Da sama gledaš film ili da pođeš s prijateljima u kafić. Da se prepustiš ili boriš. Potražiš novi posao ili revidiraš svoje ciljeve na starom.

Luksuzan život je živeti po svojim pravilima. Ići ka svojim ciljevima. Ne tražiti opravdanja. Ne podilaziti. Ne pravdati se za svoje izbore, svoje snove, interese.

Moći reći: Ne može tako sa mnom.

I reći: Može mi se.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments