Saturday, June 12, 2021
HomeArhivaRamazanska trpeza

Ramazanska trpeza

Kralj Philippe od Belgije učestvovao je u jednom Iftaru. Riječ je o večernjem obroku koji muslimani uzimaju nakon zalaska sunca tokom mjeseca posta ramazana. U Iftaru se porodica, prijatelji i komšije okupljaju oko istog stola. Obrok ima svrhu jačanja zajedništva. Kralj je htio iskusiti ovu zajednicu pa je prihvatio poziv marokanske porodice u Evergemu kod Ghenta i prisustvovao iftaru.

Kralj Philippe je posetio vrlo običnu porodicu, njegova izričita želja bila je doživeti iftara s muslimanskom porodicom.

Tri generacije sele su neposredno pred zalazak sunca za veliki stol: otac i majka došli su kao radnici migranti iz Maroka u Belgiju, a iftarski su obrok podelili sa svojih 6 sinova, 2 kćeri i troje unučad kao i kraljem Belgije.

“Posebno je ljubazno, naročito gostoljubivo od vas, što ste me pozvali”, rekao je kralj porodici.”

Dve minute nakon deset sati usledio je poziv na molitvu, znak da se post može prekršti.

Iftar također znači zajednički rad na prevladavanju razlika. “To je znak zajedništva i povezanosti”, rekao je Khalid, jedan od osam sinova Abdela Azziza Benhadoua i brata Mohammeda, koji su mu osigurali bungalov u okrugu Evergem za obrok.

Kralj ima redone kontakte s različitim verskim zajednicama u Belgiji. Već ih je okupio za stolom u dvorcu. Njegovo učestvovanje u Iftaru porodici Benhaddou jako je ugodno za muslimansku zajednicu. “Tada se kralj naše zajednice rukuje s nama – živimo u lakšim vremenima, tako da je kraljeva ambicija da se sretne s muslimanima u Ramazanu vrlo jak signal”, rekli su čalnovi domaćinske porodice.

U pola dvanaest, otprilike sat kasnije nego što je planirano, i nakon ugodne i komunikativne večeri, kralj se oprostio.

Ramazanska posela su nezaobilazan događaj u toku meseca ramazana. Nakon obavljenog teravih-namaza održavaju se sela – muško u obližnjoj kafani, a žensko u komšiluku. Ženska posela traju kraće jer su domaćice u obavezi pripremati sehur – obrok kojim započinje post. U modernom dobu, ramazanska sela se uglavnom ne dele na muška i ženska.

Razvio se i običaj kućne mukabele, kada svi članovi porodice posle ikindije-namaza sjednu i sami uče mukabelu ili angažiraju hafiza koji im dolazi kući. Danas je takav običaj prisutan samo u nekim bogatijim porodicama.
Uz ramazan se pripremaju jela specifična za ovaj mesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mesec posta . Od jela treba spomenuti topu, kulak-čorbu, šehrija-čorbu, sitni ćevap, čimbur na mesu, ćerviš, polagani burek, presnac, bamiju, a od slatkih kadaif, slatki čimbur, ružice, rešediju i druge.
Nakon obavljenog iftara popije se kafa i džematlije odlaze na teravih-namaz u najbližu džamiju. Čak i oni koji ređe posećuju džamije, tokom ramazana redovno idu na teravije.
Deca ramazan doživljavaju na poseban način. Nastupanjem ramazana, deci se odredi po jedan končić na kojem neko od starijih ukućana, „našiva“ njihov post. Tokom dana, kada djeca izgladne, mogu jesti. Na koncu se napravi mali uzao, kao dokaz da je taj dan „prešiven“ i da dete može nastaviti „postiti“. Nakon toga deca ništa ne jedu i ni piju sve do iftara kada im se na konac naniže jedno zrno tespiha kao znak da su taj dan „ispostili“. Deca prebrojavaju zrna na končiću kako ne bi preskočili neki dan posta.

Kraj ramazana obilježava se proslavom ramazanskog bajrama. Kuće i dvorišta ponovo se temeljito čiste. Za ukućane, a posebno decu, nabavlja se nova odeća. Nastupanjem bajramske zore domaćice ustaju ranije kako bi muške ukućane otpremile u džamiju na bajram-namaz. Prije polaska u džamiju obavezno uzimaju nešto od hrane, da se zna da se taj dan ne posti.
Radost ramazana i bajrama u se oduvek delila s komšijama pravoslavcima, katolicima i jevrejima.
Ramazan je najsvetiji i najvažniji mjesec za muslimane širom sveta.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments