Sunday, July 25, 2021
HomeLifestyleRajski odmor na ružičastim plažama: Postoje samo 4 u Evropi i ne...

Rajski odmor na ružičastim plažama: Postoje samo 4 u Evropi i ne zna se koja je lepša

Dve plaže sa specifičnom bojom peska nalaze se u Grčkoj, jedna u Španiji, a jedna u Italiji

Neko voli beskrajno duge bele peščane plaže, nekome je gušt da se izležava na plaži od crnog peska, neko će se opredeliti za sitniji ili krupniji šljunak, neko za kamene plaže…

Ali, kad pitate turiste koji su tek zakoračili u dvadesete godine života gde bi najradije voleli da se kupaju i sunčaju, u većini slučajeva dobićete jedinstven odgovor – na ružičastim plažama.

Tirkizno plavo more, ružičasti pesak, ležaljka i suncobran, plus neko osvežavajuće piće na plaži – to je idealan opis rajskog letovanja za mlade.

Kako nastaje ružičasti pesak?

Više je teorija koje objašnjavaju ovaj fenomen. Po jednoj, ružičasti pesak nastaje kao posledica usitnjavanja komadića roze korala.

Druga, pak, tvrdi da je ružičasti pesak samo optička varka, te da poprima ovu boju samo predveče, kada crveno sunce počne da uranja u more.

Po trećoj teoriji, za ružičastu boju peska zaslužna je foraminifera – mikroskopski organizam koji živi u unutrašnjosti ružičaste školjke koja se meša sa roze koralima i kalcijum karbonatom.

 

Najviše ružičastih plaža ima u Indoneziji i na Bahamima, dok se u Evropi nalaze svega četiri koje se mogu svrstati u „ružičasti morski raj“.

Elafonisi plaža

Nalazi se na Kritu i od grada Hanja udaljena je sat i po vremena vožnje automobilom, ali oni koji su se brčkali na ovoj plaži kažu da je put vredan takvog truda.

 

Na Elafonisi plaži prethodnih godina bilo je mnogo influensera koji su želeli da zaveleže neverovatne prizore i prelaz između ružičaste boje peska i beskrajnog morskog plavetnila.

 

Sez Ilet

U Španiji, nedaleko od Ibice, nalazi se ostrvo Formentera. Pored toga što na njemu gotovo nikada nije gužva, pa se možete odmoriti u pravom smislu te reči, na ostrvu se nalazi plaža Sez Ilet, izuzetno popularna među evropskim džet-seterima.

Do ovog raja na zemlji bogataši, podrazumeva se, stižu jahtama, a posle plivanja i leškarenja na ružičastom pesku odlaze na ručak u restoran koji ima Mišlenovu zvezdicu.

Balos

Jedna od najčuvenijih grčkih plaža a poznata je po malim bazenima sa slanom vodom i tirkiznoj vodi koja zapljuskuje ružičastu peskovitu obalu.

 

Ostrvo Balos slovi za mesto koje obožavaju romantični parovi, a posetili su ga i princeza Dajana i princ Čarls tokom medenog meseca 1981. godine.

Budeli

Ružičasti pesak koji krasi plaže ovog atola u Italiji dragoceniji je od samog zlata.

 

Budeli je okružen je tirkiznim morem, ispunjen bujnom vegetacijom i ljubičastim stenama, a posebna atrakcija je jedinstvena ružičasta plaža koja je pravi biser La Madalena arhipelaga.

 

Ovo zaštićeno ostrvo dom je svom kućepazitelju koji na njemu živi, vodeći računa o svim detaljima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular