Sunday, August 1, 2021
HomeOsa newsEkonomijaRadna nedelja od 4 dana sada se uvodi na nivou države: Evropa...

Radna nedelja od 4 dana sada se uvodi na nivou države: Evropa je spremna za novi model rada

Španija je postala prva država na svetu koja će testirati četvorodnevnu radnu nedelju na nivou države. Tamošnja vlada pristala je da pokrene pilot projekat za testiranje četvorodnevne radne nedelje sa kompanijama koje su zainteresovane za taj sistem rada.

Iako će se tačni detalji pilota tek raspraviti u vladi, predloženi projekat trajao bi tri godine i vredeo oko 50 miliona evra, što bi omogućilo kompanijama da testiraju ovaj pristup sa minimalnim rizikom. 

Na primer, troškovi kompanija koje budu želele da učestvuju u projektu mogli bi da budu pokriveni 100 odsto prve godine, 50 druge godine i 33 odsto treće godine, kako bi se lakše prilagodili četvorodnevnoj radnoj nedelji.

Ideja se suočila sa protivljenjem u nekim krajevima, a jedan od lidera glavnih poslovnih udruženja u zemlji opisao je kao “ludilo” u svetlu najgore recesije u zemlji od građanskog rata.

Od Novog Zelanda do Nemačke, ideja četvorodnevne radne nedelje postaje sve veća mogućnost.

Zagovornici ove ideje smatraju da može pomoći za povećanje produktivnosti, poboljšanje mentalnog zdravlja radnika i borbu protiv klimatskih promena, a predlog je sada dobio novi značaj jer pandemija zaoštrava pitanja oko blagostanja i ravnoteže između posla i života.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular