Friday, June 18, 2021
HomeZanimljivostNaukaradi se čitav kvart u kojem će kuće biti štampane: Gotove za...

radi se čitav kvart u kojem će kuće biti štampane: Gotove za dan, jeftinije i štedljivije O štampanim kućama se sve više govori kao o lepim, jednostavnim, a praktičnim i pristupačnim rešenjima

U američkom gradu Rančo Miraž (Kalifornija) u planu je gradnja novog kvarta, a njega će činiti samo 3D, odnosno “odštampane” kuće. To je trenutno krajnji domet građevinske industrije, a firma “Mighty Buildings” iz SAD nema nimalo lak zadatak.

Ovakve nekretnine nisu novitet na tržištu, ali su se kompanije, do sada, njima bavile sporadično. Kako navode iz kompanije, “ove tanke kuće sprečiće gomilanje građevinskog otpada za 99%”.

Planiraju da u svom magacinu u Oklendu prave delove za 3D kuće, korišćenjem masivnih štampača – veličine jedne omanje garaže.

Kada je reč o materijalu, koristiće onaj koji se brzo stvrdnjava, odnosno kombinaciju gvožđa, gipsanih ploča, poliuretanske pene.Tako će se spoljni zidovi, izolacija i krov praviti u jednom procesu. Zanimljivo je da nekretninu od 30-ak kvadrata štampač može da proizvede za samo 24 sata.

Dalje se navodi da će svaka postavljena, štampana kuća imati dva dela: prvi čine tri sobe i dva kupatila, a drugi deo će sadržati još dve sobe i toalet. Dakle, jasno je da će neketnine biti tipske. Osim toga, svaki plac u kvartu imaće bazen u dvorištu.

O štampanim kućama se sve više govori kao o lepim, jednostavnim, a praktičnim i pristupačnim rešenjima. Tim iz Češke je prošle godine dizajnirao takav tip kuće, koji smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 20 odsto, a kuća se pravi za 48 sati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments