Wednesday, May 12, 2021
HomeOsa newsPolitikaPrekinuta sednica Savjeta bezbednosti UN: Rusija tražila da se ukloni zastava tzv....

Prekinuta sednica Savjeta bezbednosti UN: Rusija tražila da se ukloni zastava tzv. Kosova

 

Dimitrij Poljanski je rekao da je to “teritorija i osam članica Saveta bezbjednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu”.

Dodao da je Rusija protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku i skrenuo pažnju članicama da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica Prištine “promijeni pozadinu ili ukloni zastavu” kako bi se nastavila sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, “ne vidi razlog” da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon toga prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.

Sličan slučaj se dogodio i u aprilu prošle godine kada je, takođe, predstavnik Rusije tražio da se ukloni zastava tzv. Kosova koja je stajala iza tadašnjeg ministra spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Glauka Konjufce.

Savet bezbednosti UN na sednici razmatra izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine.

Na sednici, kojoj predsedava Vijetnam, Srbiju predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, kome je ovo prvi put da učestvuje na sednici Savjeta bezbjednosti UN.

Prištinu predstavlja ministarka spoljnih poslova privremenih institucija Donika Gervala.

Zbog pandemije virusa korona, sednica se održava u video formatu.

U najnovijem izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika kao glavni politički događaji u prethodnom periodu označeni su kosovski vanredni parlamentarni izbori 14. februara i podizanje optužnice Specijalnog suda u Hagu protiv bivših lidera takozvane OVK u novembru 2020.

U izveštaju se navodi da su ta dešavanja usporila dijalog Beograda i Prištine uz pomoć EU, i ističe da trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj na KiM i u regionu zavise od održivog napretka u dijalogu usmerenog na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments