Thursday, November 26, 2020
Home Arhiva Prehrana za dijabetičare

Prehrana za dijabetičare

Dijabetes, u narodu poznat i kao šećerna bolest, zasad je neizlečiv poremećaj metabolizma zbog kojeg ćelije ne dobijaju dovoljno energije, a to se dešava kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili on nije delotvoran.

Inzulin je hormon koji reguliše količinu šećera u krvi, pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Iako je prvi korak u sprečavanju komplikacija ovog poremećaja izbegavanje šećera i nezdravih namirnica, prehrana za dijabetičare ne mora biti bezukusna i jednolična. Potrebno je samo dobro upoznati namirnice koje konzumiramo i promeniti način prehrane.

Uz kvalitetnu prehranu, malo fizičke vežbe i izbegavanje poroka, kvalitet života osoba sa dijabetesom ne mora biti narušen, a dijabetska prehrana preporučuje se i osobama koje ne pate od ovog poremećaja.

Važno je znati šta jedete, ali ponekad je važnije znati kako i kada jesti. Kako biste omogućili organizmu da konzumirane namirnice iskoristi na najbolji i neškodljiv način, držite se sledećih pravila:

Prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno.

Ne preskačite doručak.

Obedujte svaki dan u isto vreme.

Izbegavajte obedovati u neproverenim restoranima; važno je da uvek imate kontrolu nad namirnicama koje konzumirate.

Svaki dan pojedite barem 5 jedinica voća i povrća.

Izbegavajte meso, posebno prženo i pečeno.

Pijte mnogo vode.

Ne koristite duhanske proizvode i alkohol.

Izbegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta.

Osmislite vlastiti plan prehrane vodeći se sledećom listom poželjnih i zabranjenih namirnica:

Povrće

Sve vrste povrća su dobar izbor, ako pripazite gde ga nabavljate i kako ga pripremate. Povrće je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, a sadrži zaista zanemariv broj kalorija.

Preporučene namirnice: sveže povrće, najbolje sirovo ili kuhano na pari, smrznuto povrće na pari ili tavi bez masti, zeleno povrće, kao što su kelj, špinat i rukola.

Loše namirnice: konzervisano povrće s mnogo soli, povrće pripremljeno s maslacem, sirom ili umacima, ukiseljeno povrće.

Voće

Preporučuje se dnevno konzumirati 5 jedinica voća, što je jednako količini od 5 većih voćki ili primerice 5 šoljica bobičastog ili narezanog voća. Takođe bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, voće sadrži više dobrih ugljenih hidrata nego povrće.

Preporučene namirnice: sveže voće svih vrsta, nezaslađene marmelade i džemovi,

sveže isceđeni sokovi bez sladila.

Loše namirnice: kandirano voće, konzervisano voće sa šećerom i aditivima,

zaslađeni voćni sokovi, zaslađene marmelade, džemovi i umaci.

Iako se osobama s dijabetesom preporučuje dnevne potrebe za proteinima uzimati iz povrća, one se mogu namiriti i kroz mesne namirnice, ali pažljivo odabrane i zdravo pripremljene. Riba i plodovi mora jedan su od najzdravijih izbora bogatih proteinima.

Preporučene namirnice: orašasti plodovi, kao što su lešnici, bademi i orasi,

grahorice, poput graha, graška, boba, leće, slanutka, mahuna, tofu, riba i plodovi mora, belo meso peradi bez kože, belanjak iz jaja.

Loše namirnice: prženo i pečeno meso ili riba, crveno meso bogato mastima, kao što su rebarca, prerađeni i suhomesnati proizvodi, perad s kožom.

Mlečne proizvode treba konzumirati vrlo umereno i s velikim oprezom prema mastima. Uvek birajte proizvode sa što manjim udelom masti i izbegavajte procesuirane proizvode.

Preporučene namirnice: sveže obrano mleko, jogurti s manje od 1% mlečne masti,

sveži i beli sirevi s malo udela mlečne masti, bezmasno vrhnje.

Loše namirnice: trajno mleko, trajni sirevi s mnogo mlečne masti, mlečni proizvodi poput pudinga.

Slatkiši su po definiciji zabranjeni osobama koje boluju od dijabetesa, iako u malim količinama ne moraju nužno uzrokovati štetu organizmu.

Strogo je zabranjen šećer, čak i smeđi koji se odnedavno reklamira kao zdraviji, te slastice poput kolača, keksa, palačinki, meda i marmelade.

Međutim, novija istraživanja pokazala su kako jedan red tamne čokolade dnevno s visokim udelom kakaa (više od 70 %) zapravo može i pogodovati organizmu pa se i ona može konzumirati u dijabetskoj prehrani.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

Prvi Srbin koji je imao harem: Čuveni srpski vojvoda usred Karađorđeve države imao 42 žene

Milenko Stojković bio je srpski vojvoda tokom Prvog srpskog ustanka. Najveći slavu...

DŽEJMI OLIVER PODELIO RECEPT ZA RUČAK ZA ČETVORO!

Džejmi Oliver proslavio se jednostavnim receptima koje svako može lako da pripremi, a njegovi specijaliteti su uprkos...

Svakog trećeg dana u Nemačkoj, jednu ženu ubije njen sadašnji ili bivši partner.

 Na Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, 25. Novembra, zgrade u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji osvijetljene su narančastom bojom.

Recent Comments