Monday, May 10, 2021
HomeArhivaPrehrana za dijabetičare

Prehrana za dijabetičare

Dijabetes, u narodu poznat i kao šećerna bolest, zasad je neizlečiv poremećaj metabolizma zbog kojeg ćelije ne dobijaju dovoljno energije, a to se dešava kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili on nije delotvoran.

Inzulin je hormon koji reguliše količinu šećera u krvi, pa je kod dijabetičara ona povišena i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Iako je prvi korak u sprečavanju komplikacija ovog poremećaja izbegavanje šećera i nezdravih namirnica, prehrana za dijabetičare ne mora biti bezukusna i jednolična. Potrebno je samo dobro upoznati namirnice koje konzumiramo i promeniti način prehrane.

Uz kvalitetnu prehranu, malo fizičke vežbe i izbegavanje poroka, kvalitet života osoba sa dijabetesom ne mora biti narušen, a dijabetska prehrana preporučuje se i osobama koje ne pate od ovog poremećaja.

Važno je znati šta jedete, ali ponekad je važnije znati kako i kada jesti. Kako biste omogućili organizmu da konzumirane namirnice iskoristi na najbolji i neškodljiv način, držite se sledećih pravila:

Prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno.

Ne preskačite doručak.

Obedujte svaki dan u isto vreme.

Izbegavajte obedovati u neproverenim restoranima; važno je da uvek imate kontrolu nad namirnicama koje konzumirate.

Svaki dan pojedite barem 5 jedinica voća i povrća.

Izbegavajte meso, posebno prženo i pečeno.

Pijte mnogo vode.

Ne koristite duhanske proizvode i alkohol.

Izbegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta.

Osmislite vlastiti plan prehrane vodeći se sledećom listom poželjnih i zabranjenih namirnica:

Povrće

Sve vrste povrća su dobar izbor, ako pripazite gde ga nabavljate i kako ga pripremate. Povrće je bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, a sadrži zaista zanemariv broj kalorija.

Preporučene namirnice: sveže povrće, najbolje sirovo ili kuhano na pari, smrznuto povrće na pari ili tavi bez masti, zeleno povrće, kao što su kelj, špinat i rukola.

Loše namirnice: konzervisano povrće s mnogo soli, povrće pripremljeno s maslacem, sirom ili umacima, ukiseljeno povrće.

Voće

Preporučuje se dnevno konzumirati 5 jedinica voća, što je jednako količini od 5 većih voćki ili primerice 5 šoljica bobičastog ili narezanog voća. Takođe bogato vlaknima, mineralima i vitaminima, voće sadrži više dobrih ugljenih hidrata nego povrće.

Preporučene namirnice: sveže voće svih vrsta, nezaslađene marmelade i džemovi,

sveže isceđeni sokovi bez sladila.

Loše namirnice: kandirano voće, konzervisano voće sa šećerom i aditivima,

zaslađeni voćni sokovi, zaslađene marmelade, džemovi i umaci.

Iako se osobama s dijabetesom preporučuje dnevne potrebe za proteinima uzimati iz povrća, one se mogu namiriti i kroz mesne namirnice, ali pažljivo odabrane i zdravo pripremljene. Riba i plodovi mora jedan su od najzdravijih izbora bogatih proteinima.

Preporučene namirnice: orašasti plodovi, kao što su lešnici, bademi i orasi,

grahorice, poput graha, graška, boba, leće, slanutka, mahuna, tofu, riba i plodovi mora, belo meso peradi bez kože, belanjak iz jaja.

Loše namirnice: prženo i pečeno meso ili riba, crveno meso bogato mastima, kao što su rebarca, prerađeni i suhomesnati proizvodi, perad s kožom.

Mlečne proizvode treba konzumirati vrlo umereno i s velikim oprezom prema mastima. Uvek birajte proizvode sa što manjim udelom masti i izbegavajte procesuirane proizvode.

Preporučene namirnice: sveže obrano mleko, jogurti s manje od 1% mlečne masti,

sveži i beli sirevi s malo udela mlečne masti, bezmasno vrhnje.

Loše namirnice: trajno mleko, trajni sirevi s mnogo mlečne masti, mlečni proizvodi poput pudinga.

Slatkiši su po definiciji zabranjeni osobama koje boluju od dijabetesa, iako u malim količinama ne moraju nužno uzrokovati štetu organizmu.

Strogo je zabranjen šećer, čak i smeđi koji se odnedavno reklamira kao zdraviji, te slastice poput kolača, keksa, palačinki, meda i marmelade.

Međutim, novija istraživanja pokazala su kako jedan red tamne čokolade dnevno s visokim udelom kakaa (više od 70 %) zapravo može i pogodovati organizmu pa se i ona može konzumirati u dijabetskoj prehrani.

 

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments