Monday, May 10, 2021
HomeArhivaPozitivan odgoj, zašto i kako ?

Pozitivan odgoj, zašto i kako ?

Da li ste na kraju dana preumorni od trčanja za decom? “Prestani s tim”, “Pusti brata na miru”, “Ne diraj to”? Imate li osećaj da je sve uzalud ? Možda je vreme da probate nešto drugačije. Kroz raznoraznu literaturu i studije, naučnici su utvrdili da je puno bolje odgajati decu  na pozitivan način nego sa drekom i kaznama. Pozitivan odgoj ne znači da više ne morate postavljati granice. Vi ćete, međutim, svesno sve više pažnje posvetiti onome što ide dobro umesto na ono što ne ide dobro.

U odgoju je veoma bitan pozitivan pristup detetu.  Puno ljudi smatra da mala deca ništa ne razumeju, i na taj način pokušavaju kroz dominaciju dete odgajati.  Šta je veoma bitno u pozitivnom odgoju dece je, potvrđivati sve ono što su dobro uradili.  Na koji način možete dobiti najbolje rezultate? Želim da vam dam nekoliko saveta, nadam se da vas mogu inspirisati. Kod pozitivnog odgoja dece, kao prvo želim da kažem šta tome ne pripada.

Deranje na decu, kažnjavanja poput, stajanja u ćošku, klečanje na kolenima, branje šibe, uzimanje kaiša, zastrašivanje dece, zaključavanje dece itd. Sve ovo se odnosi na psihicko i fizičko zlostavljanje dece. Svaki ovaj manir može samo dete ostetiti, i napraviti da samo dete ode pogrešnim putem. A to naravno ne želimo.

Savet:

Kada govorite detetu da nešto ne sme, umesto toga izaberite nešto što sme.

Vaše dete od 2,5 godine ima daljinski. Zatim šta treba da uradite, ne samo da uzmete daljinski , nego mu ponudite drugu  alternativu za igru. “Ne možes se igrati sa daljinskim, ali možes se igrati sa ovim starim digitronom. Svaki put kada se obraćate detetu, probajte da ste na njihovoj visini, što znači da ne stojite iznad deteta nego da se lagano spustite tako da imate kontakt sa svojim detetom  očima. Zašto je bitno da ne stojite iznad njega. Deca su mala bića, možete da uporedite sebe kao majku, male visine i sada dođe neko od dva metra iznad vas i dere se. Kako bi se vi osećali? Tu se radi o dominiranju nad deteto, i to je u svakom slučaju pogrešno. Jer vi ne želite da vas se vaše dete boji, nego vi želite da ostvarite takav kontakt sa svojim detetom, da se dete oseća slobodnim da sme sve da vam kaže. Sve da vam kaže, mislim u smislu da u budućnosti, ne treba da se krije gdije je, da smije da podijeli sve sa svojim roditeljima, sto znaci da stekne povijerenje u vas da ce te biti uvijek za njih, ne samo u dobrom nego i u losim momentima. To se zove, bezuvijetna ljubav.

Navedite šta želite

Ako želite ispraviti ponašanje svog deteta, umesto što će te mu navesti šta sve ne sme, navedite ono što sme. Npr. dete baca zemlju iz cvetne saksije, umesto što ćete reći “ne bacaj tu zemlju iz saksije, možete se bolje obratiti sa, zemlja treba da ostane u saksiji: “Ako vidite da dete pokušava da prsticem dira oči od mačke, umesto što bi rekli : “Ne stavljaj prste u mačje oči” Najbolje što možete da uradite je da predložite: “Dođi,  idemo macu pomaziti “. Kada pokušavate da pomognete detetu sa zadaćom, probajte da to uradite kroz igru. Deranjem, zahtevanjem i naređivanjem postižete samo kontra efekat. Doduše, potrebna je praksa. Probajte, vežbajte. Ali pokušajte.

Šta se krije iza neželjenog ponašanja

Vaše dete je nemirno i radi sve što ne treba. Normalno kako reagujete je derete se, jer ste ljuti  i šta postižete s tim je da dete završava vrišteći u hodniku i udaranjem u vrata. Ja verujem da vi to ne želite.  Pre nego što vas bes obuzme, pokušajte utvrditi postoje li određene potrebe kod deteta ili  kakve se emocije kriju  iza ponašanja vašeg deteta. Je li žedan? Da li je umorna? Da li ste završili jutarnjim čišćenjem kuće i svim što normalno radite, a niste još uvek uzeli vremena i malo odmora da provedete pozitivno vreme sa vašim detetom? Deca se ne ponašaju loše jer vas žele izazivati, obično iza toga ima nešto

Postanite svesni svojih emocija

Veoma je bitno da otkrijete kod sebe sami vaše stalne patrone kada vam se pojave emocije kao sto su ljutnja i bes, kako reagujete iz tih emocija. Dobro razmislite o tome.  Kako je vaše dete reagovalo na vaše emocije? Kako reagujete vi  na to s nekim drugim ko vam izazove te iste emocije? Postoji li drugi način da se postigne željeno ponašanje?

Fokusirajte se na pozitivno ponašanje umesto na neželjeno ponašanje

Važno je pohvaliti svoje dete ako se ono dobro ponaša. Ako to ne učinite, vaše dete se može ponašati loše da bi privuklo pažnju. Pokušajte češće komplimentirati svoje dete ako čini nešto što vam se sviđa. Nastavite da govorite da ste zadovoljni određenim stvarima. Navedite koje ponašanje vašeg deteta cenite i zašto. “Preponosna sam na tebe što si se samo nastavio tiho  igrati dok sam bila na telefonu. Uspela sam završiti jedan vrlo važan razgoor”.  Primetite svaki  trenutak u kom području možete komplimentirati svoje dete. To vam pomaže da prepoznate i naglasite pozitivno ponašanje. Nadam se kada ovo probate da ce te  doći do zaključka da stvari idu prilično dobro na ovaj način.

Srećno!

Zahvaljujem se svojim vernim čitaocima, za više informaicja i praćenje mog rada možete da pogledate na moj Facebook i Instagram. Takođe za sva vaša pitanja možete da mi se obratite putem email adrese: sanela38@live.nl.

 

Voli vas vaš, Životni trener ,

Sanela

 

 

Previous articlePotpis predaka
Next articleReč urednika
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments