Thursday, May 6, 2021
HomeArhivaPostaje li William kralj Engleske?

Postaje li William kralj Engleske?

Skandali u britanskoj kraljevskoj porodicu u zadnje vreme se izgleda nižu jedan za drugim. Nakon što su prin Harry i Meghan Marcle objavili da istupaju iz kraljevske porodice, te tom vešću doprineli i tome da Kate Middleton delom upropaste proslavu rođendana, otvorila su se mnoga pitanja.

Jedno od najvažnijih je svakako da li će princ Wiliam ove godine preuzeti presto. Iako je princ Charles sledeći po redu za mesto kralja šuška se da će otac prepustiti presto starijem sinu i snahi Kate.

William je svojim ponašanjem javnosti već dokazao da je odgovoran i sposoban, te je nastavio tradijiju negovanja porodičnih vrednosti. Iako izuzetno inteligentan i lepo vaspitan William kao prvorođeni sin nikada nije imao luksuz koji je sebi mogao da priušti mnogo tvrdoglaviji i borbeniji Harry.

Iako je trenutno sva pažnja sveteske javnosti usmerena na Harriya i Meghan, ovakva situacija nije bila ni malo neočekivana za one koji su pažljivije pratili dešavanja u Britanskoj kraljevskoj porodici.

Tokom božićnih praznika Bakingemska palata objavila je službenu fotografiju na kojoj se nalaze kraljica Elizabeta, princ Charles, princ William i njegov sin princ George, jasno stavljajući do znanja liniju nasledstva.

Odmah po objavi da istupaju sa dužnosti kraljeske porodice čuveni londonski muzej voštanih figura “Madam Tiso“, gde je izloženo 250 figura istaknutih ličnosti sveta, već se potrudio da odvoji princa Harija i Megan Markl od ostale kraljevske porodice.

Ako je verovati britanskim medijima, njihova iznenadna najava o povlačenju potresla je Bakingemsku palatu. Muzej nije želeo da ta neizvesna situacija ostane i u njegovom okviru. Tek nekoliko sati nakon objave, muzej “Madam Tiso” je izabrao da odmah deluje i da kazni njihovu neposlušnost.

Oduka koju su Meghan i Harry doneli naizgled naglo pripremana je već duže od godinu dana.

“Sve što želimo i čemu ćemo težiti je odgovorno izvršavati kraljevske dužnosti koje su nam poverene”, pričali su u novembru 2017. tek zaručeni princ Harry i Meghan Markle u svom prvom zajedničkom televizijskom intervjuu prikazanom na BBC-u.

Ali izgleda da veselje zbog novog perioda zajedničkog života u kraljevstvu nije dugo potrajalo. Počeli su problemi, teško prilagođavanje američke glumice na strogi režim i autoritet, usledila je svađa princa Williama i princa Harryja, a onda i rušenje naizgled idealnog života.

Početkom 2020., samo dve godine nakon preseljenja u Britaniju, Meghan Markle i princ Harry odlučili su odstupiti s kraljevskih dužnosti. Analitičari i stručnjaci koji prate njihovu adaptaciju sada iznose činjenice koje potvrđuju da je abdiciranje s vlasti zapravo pažljivo planirano tokom cele prošle godine.

Februar 2019.

Trudna Meghan Markle bez najave odlazi u New York gdje je održala baby shower s najbližim prijateljicama. Vojvotkinja je iznajmila apartman u skupocenom hotelu na Manhattanu i slavila po elitnim restoranima zajedno sa dizajnerkom Jessicom Mulroney, teniserkom Serenom Williams, advokaticom Amal Clooney i tv novinarkom Gayle King.

Mart 2019.

Meghan i princ Harry započinju novo kraljevsko poglavlje, ne želeći više raditi u uredima Kensingtonske palače pod nadzorom Harryjevog starijeg brata princa Williama. Zapošljavaju svoje ljude i savetnike i dobijaju ured u Buckinghamskoj palači.

April 2019.

S novim uredom dolaze i nove vidljive promene. Princ Harry i njegova supruga otvaraju novi, zasebni Instagram profil pod nazivom Sussex Royal na kojem će odvojeno od ostataka porodice objavljivati teme vezane za svoj rad i porodicu. U prvoj objavi par se zahvalio javnosti na podršci. Danas njihov profil broji više od 10 miliona pratilaca.

Proleće je osim toga za mladi par bio poseban zbog preseljenja u novi dom, udaljen od ostataka porodice. Iako se očekivalo da će vojvodski par iz kućice u Nottinghamu u koju su nastanili po dolasku u Britaniju, urediti apartman u Kensingtonskoj palači i tako biti prve komšije princu Williamu i Kate, vojvode od Sussexa odabrali su Windsor.

Maj 2019.

Šestog maja na svet je došao novi kraljevski naslednik, kako se najavljivalo. Meghan Markle rodila je sina princu Harryju. I u ovom su segmentu uspeli zaobići kraljevsku tradiciju. Vojvotkinja je rodila u bolnici Portland dok su ostale članice uglavnom birale Lindo Wing u londonskoj bolnici St Mary. Praksa je sve do tada bila da članovi kraljevske porodice dojave određenim novinarima koji već decenijama sarađuju s monarhijom trenutak u kojem kraljevska trudnica odlazi u bolnicu u trudovima. Međutim, par je to odlučio ignorisati te su novinarima celu stvar dojavili nakon što je maleni Archie već došao na svet. Isto tako predstavljanje bebe Archie, kojoj roditelji nisu odlučili dodati kraljevske titule, dogodilo se nekoliko dana kasnije u dvorcu Windsor.

Jun 2019.

Sredinom godine, samo mesec dana nakon što su postali roditelji i kada im je okupacija trebao biti samo maleni Archie, Meghan Markle i princ Harry objavili su da napuštaju Royal Foundation, udruženje humanitarnih kraljevskih fondacija unutar kojih deluje bračni par Kate Middleton i princ William. Obrazložili su svoj potez time što su osnovali vlastitu inicijativu Sussex Royal koja će s radom krenuti od 2020. Konačno odvajanje u svim formalnim točkama dvojice braće samo je potvrdilo šuškanja kako su njihovi odnosi jako loši.

 

 

Godinu dana ranije slavna četvorka pojavila se zajedno na jednom od projekata Royal Foundationa i našalila kako su zaglavili zajedno do kraja života uprkos očiglednim razlikama i povremenim prepirkama koju su, kako su naglasili uobičajeni u porodičnim odnosima. U junu 2019. se između ostalo dogodila jedna ključna stvar koja danas potvrđuje planirani izlazak iz kraljevstva.

Vojvode od Sussexa su naime pravno dali zaštititi korištenje imena Sussex Royal u nizu delatnosti, novinarstvu, trgovini, stvarnju brendova odeće.

Jul 2019.

Dva mjeseca kasnije održale su se krstitke malenog Archieja, prvorođenog sina princa Harryja i Meghan Markle. Par je i ovom prilikom odabrao zaobići kraljevsku tradiciju i svima pokazati da idu svojim putem. Praksa je nalagala da javno objave imena krsnih kumova malenog naslednika, no vojvode od Sussexa to su odbile te organizovale intimno slavlje primanja prvog crkvenog sakramenta svoga sina.

Avgust 2019.

Par se susreće s velikom osudom javnosti zbog svojih godišnjih odmora provedenih na nizu evropskih luksuznih destinacija na koje su odlazili privatnim avionima. U svega 11 dana godišnjeg odmora, kada su između ostalog leteli na jug Francuske par je nekoliko puta uzletao i sletao na razne lokacije čime su naljutili organizacije za očuvanje prirode i okoline. Poprilično nezavidna situacija budući da se par takođe bori protiv zagađenja okoliša. Princ Harry korištenje privatnih aviona obrazložio je sigurnosnim razlozima.

Septembar i oktobar 2019.

Sam kraj leta vojvode su proveli na dugo planiranoj turneji po Africi, a sa sobom su poveli sina Archieja. Nekoliko zemalja na jugu Afrike posetili su u sklopu kraljevskih dužnosti. A onda su u oktobru usledili nesvakidašnji potezi. Princ Harry najavio je tužbu listu koji je u objavio pismo njegove supruge ocu Thomasu Markleu. Požalio se na ponašanje medija i usporedio to s onim što su priredili njegovoj majci, tragično preminuloj princezi Diani. Osim toga svetlo dana ugledao je dokumentarac koji je sažeto prikazao afričku turneju mladog kraljevskog para, a u sklopu kojeg se javnosti obratila Meghan Markle u poprilično iznenađujućem tonu.

Kroz suze koje je jedva suspregnula požalila se na ponašanje javnosti i medija i krajnje hladnu dobrodošlicu u novi narod. ‘Nisam imala pojma s kolikim ću se pritiskom susresti. Kada sam se zaljubila u Harryja moji su američki prijatelji bili srećni zbog mene, no oni iz Velike Britanije su mi rekli da će me tabloidi uništiti te da se ne upuštam u to. Teško je. Nije me mnogo ljudi pitalo kako sam. Nisam baš dobro. Teško je biti u fokusu javnosti i biti mlada majka, žena… Stalno govorim H da nije dovoljno preživljavati, treba živeti i blistati’, rekla je tada Meghan i donekle dala naslutiti da nije zadovoljna svojim položajem u kraljevstvu.

Novembar 2019.

Vojvode su kraljevskoj porodici najavili odluku o odlasku na godišnji odmor u trajanju od šest sedmica koji je uključivao proslavu američkog Dana zahvalnosti, Božića i Nove godine daleko od Britanije. Tradicionalno kraljevska porodica božićne praznike slavi u Sandringhamu na imanju kraljice Elizabete, a ove godine Harry i Meghan uspešno su to izbjegli pod izgovorom da žele malo mira te da ove blagdane planiraju provesti s majkom Meghan Markle, Dorijom Ragland.

Decembar 2019.

Vreme provedeno u Kanadi na odmoru bilo je očito odlučujuće. Princ Harry telefonom je obavestio svoga oca princa Charlesa o željama da više vremena s porodicom provodi u SAD-u u narednoj godini. Princ Charles navodno je sinu odgovorio da razradi konkretan plan kako bi to funkcionisalo i izgledalo. Nakon toga mladi Harry zatražio je sastanak direktno s kraljicom Elizabetom II., koja je unuka odbila i ponovnu uputila ocu Charlesu.

Januar 2019.

Samo dan nakon što su se vratili iz Kanade, vojvode od Sussexa putem Instagrama su objavili napuštanje svojih dužnosti u kraljevstvu.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments