Saturday, May 8, 2021
HomeArhivaPopulacija u svetu je sve starija

Populacija u svetu je sve starija

Svet će se do 2050. Suočiti sa brojnim problemima, jedan od najvećih svakako je starost populacije. Naime do 2050. Stanovništvo će globalno gledano biti mnogo starije nego danas I to će pre svega izazvati velike ekonomske problem.

Svake godine svetska populacija se poveća za 83 miliona ljudi. Trenutno na svetu ima oko 7,6 milijardi ljudi. Do 2050. godine svetska populacija iznosiće nešto manje od 10 milijardi.

Ali, trendovi po pitanju ovih brojki su izuzetno neujednačeni – broj stanovnika u pojedinim zemljama se rapidno povećava, a u nekima smanjuje.

Bez obzira u kom pravcu idu ovi trendovi, oni predstavljaju poseban izazov za organe vlasti u svakoj zemlji. Države čiji se broj stanovnika smanjuje moraju razmišljati o tome kako osigurati egzistenciju za stariju populaciju kada je u opadanju broj mladih zaposlenih radnika koji plaćaju doprinose u državne fondove. Zemlje s rastućom mladom populacijom moraju se baviti temama kao što su osiguranje njihovog obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Postoje tri glavna faktora koja utiču na stanovništvo. Osnovni i glavni je natalitet, nakon čega sledi mortalitet, a potom migracije.

Do 2024. Indija će biti najmnogoljudnija država na svetu i prestići će Kinu

Kina trenutno ima 1,4 milijarde stanovnika, a odmah iza nje sledi Indija s 1,3 milijarde. Stanovništvo ove dve države čini 37% svetske populacije.

Nigerija je zemlja s najbržim populacijskim rastom

Nigerija je trenutno na 7. mestu popisa najnaseljenijih zemalja, ali pre 2050. godine doći će na treće mesto i tako prestići SAD.

Stopa nataliteta je u opadanju širom sveta

Od 1960-ih, globalna stopa nataliteta je u opadanju i trenutno u proseku svaka žena rodi 2,5 dece. Međutim, iza tog prosjeka stoje vrlo različite brojke: u Africi taj prosjek je 4,7, a u Evropi je 1,6.

Polovina od ukupnog rasta stanovištva biće zabeležena u samo 9 zemalja

Od 2017. do 2050. najveći rast stanovništva biće zabeležen u Indiji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo, Pakistanu, Etiopiji, Tanzaniji, Sjedinjenim Američkim Državama, Ugandi i Indoneziji. To znači da će se stanovništvo Afrike do 2050. godine otprilike udvostručiti.

Broj stanovnika u Evropi će biti u opadanju

Kada natalitet padne ispod 2,1 deteta, smatra se da je to nivo koji “ne može osigurati zamenu”. To znači da se ne rađa dovoljno dece koja će moći zameniti roditeljsku populaciju. Ovo je stanje koje se već imamo u Evropi.

Gotovo polovina svetskog stanovništva živi u zemljama s niskom stopom nataliteta

Između 2010. i 2015. godine, 46% svetskog stanovništva živelo je u 83 zemlje u kojima je stopa nataliteta bila ispod praga od 2,1 deteta.

Svetsko stanovništvo postaje starije

Sve veći broj ljudi dočeka duboku starost. U pedestim godinama, postotak mlađe svetske populacije bio je veći od postotka starije populacije. U 2017. zabeleženo je da se postotak mlađe populacije smanjuje, a da se postotak starije populacije povećava. Do 2050. godine doći će do izjednačavanja tih postotaka.

Životni vek je duži

Uopšteno gledano, očekivan životni vek se produžio. Na globalnom nivou, očekivani životni vek porastao je za gotovo četiri godine, odnosno sa 67 na 71 godinu. Ovi podaci se odnose na period između 2000. i 2015. godine.

Predviđa se da će se u periodu od 2045. do 2050. godine očekivani životni vek biti 77 godina, a 83 godine u periodu od 2095. do 2100. godine.

Razlike u očekivanom životnom veku biće manje izražene

U periodu između 2010. i 2015. godine očekivani životni vek u Africi bio je 60 godina, u poređenju sa životnim vekom od 79 godina u Sjevernoj Americi. Ali, očekivani životni vek u Africi raste brže nego u Evropi pa se očekuje da će se do 2050. godine ova razlika značajno smanjiti.

Za razliku od Evrope, Afrika još uvijek ima relativno mladu populaciju

Prema podacima iz 2017. godine, 60% afričke populacija mlađe je od 25 godina, a samo 5% ima 60 ili više godina. U Evropi je samo četvrtina stanovništva mlađa od 25 godina. Druga četvrtina su stanovnici od 60 godina ili stariji.

 

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments