Thursday, May 13, 2021
HomeZanimljivostPONOS DALMACIJE: Ova dva proizvoda dobila EU oznaku zaštićenog geografskog porekla

PONOS DALMACIJE: Ova dva proizvoda dobila EU oznaku zaštićenog geografskog porekla

Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica dobile su oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji, pa Hrvatska sada ima 31 proizvod zaštićenog naziva u EU, objavilo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Dalmatinska panceta i dalmatinska pečenica, kako se navodi u saopštenju, dobile su evropsku zaštićenu oznaku geografskog porekla i upisani su u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla te je zaštićena na području cele EU.

Dalmatinska panceta i pečenica su trajni suhomesnati proizvodi koji se proizvode postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja te sušenja i zrenja.

Geografsko područje proizvodnje dalmatinske pancete i pečenice obuhvata grad Novalju u Ličko-senjskoj županiji, gradove Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar, te veliki broj opština u Zadarskoj županiji, kao i područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Iz Ministarstva podsećaju da Hrvatska sada ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registrovan u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka geografskog porekla.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments