Sunday, November 29, 2020
Home Arhiva PIVOM DO KRISTALNIH NOTA

PIVOM DO KRISTALNIH NOTA

Kada bih se trudili da nađemo reč koja će najbolje opisati duh i kulturu jednog grada kao što je Prag, sigurno bi još dugo koračali preko Karlovog mosta gledajući u reku Vltavu, slušali otkucaje čuvenog sata – devet apostola, i opet možda ni Kafka , pisac romana – Proces, ne bi nas nadahnuo da u jednoj reči satkamo sve što opisuje grad nastao osnivanjem Praškog zamka 880 – te godine.

Istorija je duga i sa njom su i promene velike. Za Prag možemo reći da je možda najznačajniji privredni i kulturni napredak doživeo tokom srednjeg veka za vreme vladavine Karla IV, českog kralja i cara Svetog rimskog carstva, koji je u Pragu osnovao najstariji Univerzitet u centralnoj Evropi, zatim Novi grad,

Katedralu sv . Vida, slovenski manastir i još mnogo značajnih građevina.

Grad zlatnih kula, baroknih zgrada i mostova koji svojim bojama podsećaju na ušećereno voće, buržoaski plavim nebeskim svodom i maznim talasima reke Vltave bio je inspiracija mnogim velikim umetnicima da u svojim delima ovekoveče uzajamne emocije kroz muziku, slikarstvo pisanu reč.

Najpoznatiji među njima su dva velika kompozitora, Bedzih Smetana o Antonij Dvorzak .

Bedzih Smetana inače poreklom iz pivarske porodice, Češku i Prag pominje u svojim čuvenim simfonijskim poemama, poput ciklusa – Vltava, Moja Zemlja, Sa čeških polja i lugova, poeme koje i danas predstavljaju remek dela klasične muzike. Antonij Dvorzak u delima – Simfonija br. 9 Iz Novog sveta. Treba pomenuti da je čuveni kompozitor Volfgang Amadeus Mocart za vreme svog dugogodišnjeg boravka u Pragu napisao operu

Don Đovani  i simfoniju – Prag . O mističnosti Praga u svojim književnim delima su pisali i Milan Kundera – Nepodnošljiva lakoća postojanja – Franc Kafka -Proces, Jaroslav Sajfert – Uplakani grad – i mnogi drugi esejisti i dramaturzi.

Prag kao inspiracija, kao muza, kao grad sa umetničkim stilovima od baroka, renesanse, gotike, modernog,

U Pragu su svoje znanje sticali i Nikola Tesla, Albert Ajnštajn, Jorhan Purkinje, a naši savremenici čuveni režiseri Praške škole filma Miloš Forman, dobitnik Oskara za filmove – Let iznad kukavičjeg gnezda- i Amadeus, kao i režiser Jirzi Mencel, Strogo praćeni vozovi.

Gde je nastanak kulture? Da li je kultura nepraćeni voz ako ne odemo za Prag ?

Gde ćemo slušati muziku vekova kojoj se sve više vraćamo da bi se osvežili kristalnim notama poput českog čuvenog Brenda.

Da li umemo da uz pivo slušamo Betovena i uz kobasice da se divimo operskim arijama, da li smo samo surogat modernog doba i licemerni predstavnici kiča? Da li je muzika koju nazivamo našom jer uz nju ritualski skačemo,

zapomažemo, pijemo svoju muku i grlimo tuđu bedu zaista toliko daleko od onog čemu se se svetski trend vraća?

Naša inteligencija nije ništa manja da spozna vibracije koje se plasiraju i ništa manja od toga da kreira jedinstvo i novi poredak sviranja nota, kompoziciju slatkih harmonija vokalnih natpevavanja ukrašenih novim izrazom. Kultura je ono što ćemo da pružimo i ono što će da zaživi u svakom pojedincu izgubljenom između ritmova. Novi pravac –staro odelo. Spajamo nespojivo i osvajamo neosvojivo.

Kulturni bastion je cilj svakog društva, ličnosti, pojedinca. Uživati u zvuku da bi se pronašli sa samim sobom, doživeti nepoznato i čuvati tradicionalno.

Na dobrom tlu uvek rađa dobro. Prag je ispit za svakog od nas. Toliko uzoranih hektara kulture genijalnim rukama finalizirale su ruke talentovanih majstora. Sa svih strana došli i ostavili nešto svoje po čemu će da se pamte, a njihovo nije. I naše su stope na svim mostovima i naša su dela blago na kom sedimo. Strah je vera u naopako dobro, zato bez straha uđimo na nova vrata muzike, makar da oslušnemo da li smo bili u pravu.

 

 

 

Previous articleAurovil Grad zore
Next articleMeksička ulična hrana
- Advertisment -

Most Popular

Elizabet Harli u šestoj deceniji ima figuru za medalju!

Glumica oduševila korisnike Instagrama neverovatnim telom na kojem bi joj pozavidele i upola mlađe žene

Kraljica Maksima objasnila šta je savršen stil!

Kraljica Maksima je dobro poznata po svojim fenomenalnim kombinacijama, a i ovog puta je bila na visini zadatka. Ona...

Dok svi bruje o njegovom braku sa Severinom, Igor Kojić oglasio se na Instagramu

Brak Severine i Igora Kojića tema je o kojoj se u javnosti uveliko bruji.Mesecima se ovaj...

Glumac tvrdi da su mu za koronu rekli 2011. godine

Film “Zaraza” iz 2011. godine danas se čini kao pročanstvo. Film prati pojavu novog virusa neobičnih simptoma, koji se brzo širi. Sada...

Recent Comments