Sunday, July 25, 2021
HomeArhivaStrane vesti - arhivaPitali smo NAŠE LJUDE koji žive u DIJASPORI da li će doći...

Pitali smo NAŠE LJUDE koji žive u DIJASPORI da li će doći u Srbiju za PRAZNIKE? Odgovori nedvosmisleno pokazuju jednu stvar, IZUZECI SU BAŠ RETKI

Bliže nam se novogodišnji i božićni praznici, koji će ove godine zbog pandemije korona virusa biti drugačiji i za naše ljude u inostranstvu. Oni nam otkrivaju da li će prazničnu pauzu provesti u Srbiji.

Naše ljude u dijaspori dočekali su novi propisi. U Austriji od 19. decembra počinju da se primenjuju strože mere ulaska u zemlju po povratku iz “korona rizičnih” regiona. Pod time se podrazumeva obavezan desetodnevni karantin.

Mere će važiti do 10. januara. Oni koji se budu vraćali iz rizičnih zemalja moći će da napuste karantin uz negativan PCR test, ali najranije nakon pet dana u izolaciji.ADVERTISING

Stefan Koković godinama živi u Beču, a na pitanje da li planira da praznike provede u Srbiji, odgovara:https://pulsembed.eu/p2em/YURlKUa9p/

“Veoma sam odgovoran i vodim računa o svom zdravlju i zdravlju svoje porodice. Pratim situaciju u Srbiji i došao bih samo ukoliko bi za to postojali uslovi – bez ikakvih posledica po bilo koga. Što znači, ne po svaku cenu. Zdravlje je uvek na prvom mestu”.https://pulsembed.eu/p2em/SnstJ6o-k/

Otkriva nam i šta su odlučili njegovi prijatelji, poreklom iz Srbije, koji poput njega žive u Beču.

“Sličan se sličnom raduje, tako da je i moj krug najbližih prijatelja prilično odgovoran. Oni koji imaju baš jake porodične razloge da posete Srbiju čine to uz poštovanje svih mera i obaveznog karantina za vreme boravka u zemlju i po povratku nazad”.

I u Nemačkoj je slična situacija. Premijer Bavarske Mark Seder najavio je pooštravanje režima na granici prema Austriji. Tokom božićnih praznika staviće se van snage olakšice koje su do sada važile, a i koje su omogućavale ulazak u Nemačku bez testa za boravak do 24 sata i bez karantina.

Pored toga, savezna vlada je građanima savetovala da izbegavaju putovanja.

“Nećemo dolaziti. Dosta poznanika ne putuje osim onih kojima su porodice u Srbiji, odnosno oni koji moraju da obiđu stare roditelje. Izuzetno mali broj ljudi ide bilo gde na odmor, jer su pojačane kontrole na granici”, kaže nam Željka Daković, koja živi u Ulmu u Nemačkoj, i dodaje da njena sestra koja živi u Austriji i državljanin je ove zemlje neće moći da je poseti.

Kada je u pitanju Švajcarska, gde živi dosta naših ljudi, mere su sledeće: ova zemlja je prošle nedelje ponovo Srbiju stavila na crvenu listu. Pored naše države na njoj su Hrvatska, Severna Makedonija, Slovenija, Mađarska.

A po povratku iz ovih zemalja u Švajcarsku obavezan je desetodnevni karantin. Ko prekrši ovu meru moraće da plati do 10.000 švajcarskih franaka, prema zakonu. Mere počinju da se primenjuju od 14. decembra.

Iz Ciriha nam se javila dizajnerka Bojana Veljković-Tomić koja nam kaže da će ona i njena porodica preskočiti put u Srbiju za vreme praznika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Most Popular

Most Popular