Thursday, May 6, 2021
HomeOsa newsPolitikaPala Vlada Italije!

Pala Vlada Italije!

Premijer Giuseppe Conte predao je ostavku, što je njegov taktički potez. Pokušaće sastaviti novu Vladu bez Mattea Renzija i formirati novu koaliciju.

Conte je prošle sedmice izgubio apsolutnu većinu u Senatu kada se mlađi partner, stranka Italia Viva na čelu s bivšim premijerom Matteom Renzijem, povukao iz koalicije zbog vladina rešavanja krize s koronavirusom i ekonomske recesije.

Pokušaji privlačenja centrističkih i neovisnih senatora u redove koalicije kako bi popunili rupu koju je ostavio Renzi nisu urodili plodom, a Conteu nije preostalo drugo nego da podnese ostavku i stvori formalnu krizu vlade koja će mu dati više vremena za pronalazak dogovora.

Očekuje se da će predsjednik Sergio Mattarella prihvatiti ostavku i održati brze konzultacije sa stranačkim čelnicima kako bi ispitao političko sanje.

Ako misli da bi Conte mogao dobiti potrebnu podršku za okupljanje nove administracije, daće mu nekoliko dana da pokuša finalizovati dogovor i sastaviti novi kabinet.

Međutim, ako ne uspije, Mattarella će morati izneti alternativnog kandidata za kojeg se smatra da je sposoban sastaviti izvedivu koaliciju. Ako sve drugo zakaže, moraće sazvati izbore, dve godine pre roka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments